Vršačke planine – Vršački breg

0
6622
Foto: vrsaconline.com

Vršačke planine nalaze se u jugoistočnom delu Banata. Pružaju se u pravcu istok-zapad u dužini od 19km sa maksimalnom širinom od 8km. Površina planine je 170km², od čega se 122 nalazi u Srbiji. Vršačke planine izgrađene su od stena paleozojske starosti, koje okružuju neogeni sedimenti, među kojima su i sedimenti nekadašnjeg Panonskog mora. Najviši vrh Vršačkih planina, a ujedno i najviši vrh Vojvodine, Jeste Gudurički vrh sa 641m nadmorske visine. Pored Guduričkog vrha, tu su još i Lisičja glava (590m), Đakov vrh (449), Vršačka kula (399m). Severna padina planine je strma, dok se južna postepeno spušta i sa te strane se nalaze vršački vinogradi. Vršačke planine spadaju u ostrvske planine.

Foto: sr.wikipedia/Sors bona – Gudurički vrh

Vršački breg, drugi naziv za Vršačke planine, je glavno turističko odredište oko grada Vršca. Odmah do Vršca, nalazi se izletište Crkvica, a u neposrednoj blizini nalazi se i Crkva Svetog Teodora. Na drugom vrhu se nalazi simbol grada, Vršačka kula. Na putu do kule, postoji pista za paraglajderiste. Na 10 kilometara od grada Vršca, nalazi se Široko bilo, vikend naselje i planinarski dom sa smeštajem za goste. Sa južne strane planine, nalazi se selo Mesić sa manastirom čije postojanje datira još iz davne 1225. godine. Pored ovog, na planini postoji još jedan manastir, Malo Središte.

Velika raznovrsnost flore i vegetacije, bogatih šumskih ekosistema, lepih pejzaža i vidikovaca, dovela je do toga da od 1982. godine veči deo šumskog područja ove planine bude zaštićen kao Park prirode. Na ovom području, do sad je registrovano 1017 vrsta viših biljaka, od kojih se 7 nalazi u crvenoj knjizi flore Srbije (retke i ugrožene vrste). Najzastupljeniji na ovoj planini su hrastovi, lipa, bagrem, bukva, javor i crni bor. U vreme cvetanja, lipa i bagrem daju specifična obeležja Vršačkim planinama.

Prethodni tekstVrnjačka Banja – Kraljica srpskog turizma
Sledeći tekstSivi soko – Najbrža životinja na svetu

POSTAVI ODGOVOR

Unesite svoj komentar !
Unesite svoje ime