Vrnjačka Banja – Kraljica srpskog turizma

0
1627
Foto: nezavisne.rs

Vrnjačka Banja je gradsko naselje u opštini Vrnjačka Banja, u Raškom okrugu. Ona je najveća i najposećenjija banja u Srbiji. Prema poslednjem popisu stanovništva, banju naseljava 10.065 stanovnika i aktivan je trend rasta stanovništva, zahvaljujući turističkom potencijalu koji banja poseduje.

Vrnjačka Banja je sedište istoimene opštine, koja se nalazi u centralnoj Srbiji, u dolini Zapadnog Pomoravlja. Banja se nalazi na 217 metara nadmorske visine. Udaljena je 200 kilometara od Beograda i 25 kilometara od Kraljeva. Vrnjačka Banja je smeštena između planine Goč i Zapadne Morave. Priprada grupi turističkih mesta prvog stepena. Deo naselja nalazi se na obroncima planine Goč. Banja se nalazi na infrastrukturnom koridoru Kraljevo-Kruševac.

Privreda

Glavna privredna grana u banji jeste turizam. Vrnjačka Banja je jedna od vodećih turističkih destinacija u Srbiji. Prednjači u uvođenju inovativnosti i prezentovanju turističkih potencijala. Vrnjačka banja kao turističko mesto pruža mogućnost smeštaja u hotelima, apartmanima i ležajima u privatnom smeštaju. Ima ukupno oko 15.000 mesta za turiste.

Klima

Klima Vrnjačke Banje je umereno kontinentalna, sa uticajem planinske klime. Leta su sa svežim jutrima i večerima, zbog vetra koji duva sa Goča ka Zapadnoj Moravi, a zime su snegovite. Srednja godišnja temperatura iznosi 10,5 °C, a srednja letnja 20 °C.

Mineralni izvori

Vrnjačka Banja je veoma bogata mineralnim izvorima i ima ih čak 7: Topla voda, Slatina, Snežnik, Jezero, Borjak, Beli izvor i Vrnjačko vrelo. Prva četiri navedena izvora se koriste za terapije, dok se voda sa poslednja 3 izvora flašira i prodaje kao prirodna mineralna voda (Voda Vrnjci). Vrnjačke mineralne vode se koriste kod lečenja:

  • šećernih bolesti
  • stanja posle preležane zarazne žutice
  • hroničnog zapaljenja creva i želuca
  • bolesti žučne kese i žučnih puteva
  • čira u želucu i dvanaestopalačnom crevu
  • bolesti burežne karlice, mokraćne bešike i mokraćnih puteva i drugih bolesti
  • reumatske bolesti
  • degerativna stanja
  • posttraumatska stanja
  • hronična ginekološka oboljenja i sterilitet

Vrnjačka Banja ima veoma dugu tradiciju lečilišta. Prvi put, na ovom prostoru, lečilište i oporavilište su još pre osamnaest vekova napravili Rimljani, o čemu svedoče arheološki nalazi. Razvoj banje započet je 1868. godine radom Osnivačkog društva, najstarije turističke organizacije na Balkanu. Kulturni centar Vrnjačke banje nalazi se u dvorcu Belimarkovića, koji je izgrađen u periodu između 1882. i 1887. godine. Pored dvorca, vredi obići i Čajkino brdo, Crkvu rođenja Presvete Bogorodice i Crkvu Živonosnog Istočnika Presvete Bogorodice.

Dešavanja

Vrnjačka Banja i njeni stanovnici našli su način da priviku ljude svih uzrasta. Vrnjački karneval je najpopularniji karneval na ovim prostorima, i nakon Guče i Egzita, predstavlja treći najpopularniji događaj u Srbiji. Održava se svake godine u julu.

Ono što mlade najviše privlači da posete Vrnjačku Banju, jesu Beer fest i Love fest. Ova dva festivala pružaju nezaboravnu zabavu uz dobru muziku i piće. Sada se već tradicionalno održavaju svake godine. Pored ova dva festivala, Vrnjačka Banja je bogata mnogima dešavanjima, velikim koncertima itd… Zabava ovde nikada ne prestaje. Takođe, jedna od glavnih atrakcija jeste Most ljubavi, na kom je do sada ostavljeno na hiljade katanaca.

Foto: supernovatravel.rs – provod u Vrnjačkoj Banji
Prethodni tekstReka Vučjanka
Sledeći tekstVršačke planine – Vršački breg

POSTAVI ODGOVOR

Unesite svoj komentar !
Unesite svoje ime