Radaljska banja u podnožju Boranje (350mnv)

0
3048
Radaljska banja
Foto: Radaljska banja

Radaljska banja nalazi se u zapadnoj Srbiji, u dolini Radaljske reke, na nadmorskoj visini od 350 metara. Smeštena je u podnožju planine Boranja. Udaljena je 8 kilometara od magistralnog puta Loznica – Zvornik i pripada teritoriji opštine Mali Zvornik. Radaljska banja je bogata granitom, šumskim bogatstvima i obiljem lekovitih voda.

Radaljska banja i lekovitost njenih voda

Prva analiza mineralnih voda Radaljske banje obavljena je krajem 1980. godine, a kasnija ispitivanja pokazuju da lekovite vode Radaljske banje pomažu u lečenju mnogih bolesti, kao što su:

  • Zapaljenskih reumatizama
  • Reumatskog artritisa
  • Degenerativnog reumatizma
  • Artroza i spondiloza
  • Vanzglobnog reumatizma svih oblika
  • Behterovljeve bolesti

Lekovite vode pripadaju grupi alkalnih sumporovitih hipotermi. Pored sumporovite vode, banja poseduje i poseban izvor čija voda povoljno utiče na oči, uklanjajući očnu mrenu i posledice retinopatije diabetike, istovremeno delujući na poboljšanje vida kod zdravih osoba. Takođe, voda se može piti, pri čemu pomaže u regulisanju nivoa šećera u krvi kod dijabetičara.

Šta posetiti u Radaljskoj banji

Banja je okružena gustim šumama bukve i četinara. Tokom boravka u banji i uživanja u prirodi preporučuje se obilazak Radaljskog jezera, koje se nalazi u sklopu banje. Jezero predstavlja veštačku akumulaciju napravljenu na Radaljskoj reci i smešteno je u gustoj šumi, među netaknutom prirodom. Predstavlja pravu oazu mira za sve izletnike. Jezero je poribljeno i u njemu se može pronaći više vrsta riba, pa nije retkost videti ribolovce.

Radaljsko jezero

Radaljska banja na mapi

Radaljska banja je udaljena od Loznice 26 kilometara i 12 kilometara od Malog Zvornika. Najbliže naseljeno mesto je Radalj.

Ukoliko želite da pročitate još članaka o drugim banjama u Srbiji, kliknite ovde.

Foto: instagram@radakdijana

Prethodni tekstRadaljska reka u podnožju Boranje
Sledeći tekstVlasinsko jezero – Najveći biser jugoistočne Srbije

POSTAVI ODGOVOR

Unesite svoj komentar !
Unesite svoje ime