Radaljska reka u podnožju Boranje

0
648
Radaljska reka
Foto: instagram@foto_kojo - Radaljska reka Ravnaja

Radaljska reka izvire ispod planine Boranja i nastaje spajanjem Crnog i Malog Radalja. Slivno područje reke je površine od oko 52 kilometara kvadratnih. Dužina toka reke iznosi 15 kilometara, a maksimalna količina vode 125,22m3/s. Radaljska reka je desna pritoka Drine i pripada crnomorskom slivu.

Korito Radaljske reke nije regulisano i celom dužinom je zasuto nanosnim materijalom i mestimično je suženo. U njenom gornjem toku, na Crnom Radalju je izgrađena mini brana, formirano je Radaljsko jezero i izgrađena je mala hidroelektrana Radaljska banja, koja snabdeva strujom jedan deo banje i naselja Radalj. Radaljsko jezero predstavlja idealno mesto za odmor svakome ko voli prirodu i mir. Osim toga, jezero je poribljeno i nastanjeno većim brojem vrsta riba od same reke, te ribolovci ovde rado dolaze.

Radaljsko jezero

Radaljska reka je u virovima bogata pastrmkom i rečnim rakovima. Sredinom prošlog veka na Radaljskoj reci i njenim pritokama je radilo 25 vodenica. Danas, u funkciji su ostale samo 2 vodenice – potočare. Najveće pritoke Radaljske reke su: Dejanovac, Ravnaja, Ostrešnica, Mala Kladnica i Velika Kladnica.

Ukoliko želite da pročitate još tekstova o drugim rekama u Srbiji, kliknite ovde.

Foto 1: malizvornik.rs

Prethodni tekstLazareva pećina – Zlotska pećina
Sledeći tekstRadaljska banja u podnožju Boranje (350mnv)

POSTAVI ODGOVOR

Unesite svoj komentar !
Unesite svoje ime