Planina Goč

0
1771
Planina Goč
Foto: instagram@tlacinacolivera - Planina Goč

Planina Goč se nalazi u centralnoj Srbiji, nadomak Vrnjačke Banje. Pripada sklopu severnokopaoničkih planina i spada u grupu nižih planina. Najviši vrh ove planine jeste Ljukten, sa 1.216 metara nadmorske visine. Goč je udaljena 200 kilometara od Beograda i 31 kilometar od Kraljeva.

Planina Goč i njene osnovne karakteristike

Planina Goč pruža se u pravcu istok-zapad, dužinom od 10 kilometara. Najviši vrh Ljukten je sastavljen od kristalnih škriljaca, dok se sa strane znatnim delom sastoji od serpetina. Na ovoj planini izvire veliki broj potoka i rečica, koje teku ka Zapadnoj Moravi na severu i Rasini na jugu.

Površina Goča je obrasla bukovom i jelovom šumom, a zastupljeni su i gočki crni bor, hrast kitnjak, plemeniti lišćari… Goč obiluje šumskim jagodama i raznovrsnim lekovitim biljem. Planina Goč daje bogatu medonosnu ispašu za pčele. Na planini se nalazi preko 700 biljnih vrsta.

Planina Goč

Turizam na Goču

U turističkom centru Dobre vode, nalaze sve dve ski-staze dužine 300 metara, za decu i početnike, sa dva ski lifta. Na stotinjak metara odatle, nalazi se žičara dužine 1.150 metara sa ski-stazom dužine 1400 metara. Gornji deo staze je blagog nagiba, dok su srednji i donji deo staze strmiji, pa se ne preporučuju početnicima. Na Goču se nalazi 5 obeleženih staza za smučarsko trčanje i manja skakaonica.

Na Goču se takođe nalazi i veštačko jezero Selište. Jezero se koristi za vodosnabdevanje Vrnjačke Banje, pa pecanje i kupanje u njemu nisu dozvoljeni. Okruženo je netaknutom prirodom, tako da možete uživati u prelepom pogledu i miru koje nam jezero pruža.

Jezero Selište

Planina Goč na mapi

Goč je pristupačan sa svih strana. Do njega vode i dva glavna puta: od Kraljeva preko Kamenice do vrha Dobre vode i od Vrnjačke Banje do Stanišinaca.

Ukoliko želite da pročitate još tekstova o drugim planinama u Srbiji, kliknite ovde.

Foto: 1. instagram@kompaskazesrbija , 2. instagram@apartmanartem

Prethodni tekstVodopad Jelovarnik – Treći najviši vodopad u Srbiji – Kako doći?
Sledeći tekstJezero Selište – Bajkovito mesto na Goču

POSTAVI ODGOVOR

Unesite svoj komentar !
Unesite svoje ime