Jagodnja – Planina u zapadnoj Srbiji – Šta obići i videti?

0
1988
Planina Jagodnja
Foto: instagram@inspiringcloudyweather - Pogled sa vidikovca Perunike

Jagodnja je niža planina u zapadnoj Srbiji, iz grupe Podrinjskih planina. Diže se jugozapadno od Krupnja i smeštena je između Zvorničkog jezera na zapadu i jugu, Borske planine i Kržave na severu i rečice Uzovnice na jugu i istoku. Najpogodniji prilaz Jagodnji je od Krupnja, od kojeg vodi asfaltni put ka vrhu Mačkov Kamen. Najviši vrh Jagodnje je Košutnja stopa, sa nadmorskom visinom od 939 metara.

Planina Jagodnja

Osnovne karakteristike Jagodnje

Jagodnja se pruža u pravcu severozapad – jugoistok. Ona predstavlja manji razvijeni masiv sa talasastim glavnim grebenom u njenom severoistočnom delu, sa koga se i uzdižu najviši vrhovi: Košutnja stopa (939 m), Mačkov kamen (923 m) i Perunika (918 m). Dve grupe sekundarnih grebena, razdvojenih rekom Velikom, odvajaju se od glavnog grebena Jagodnje i pružaju se u smeru doline Drine. Planina Jagodnja je izgrađena od permo-karbonskih škriljaca. Od širokog vrha, postepeno se spušta ka Drini.

Jagodnja zajedno sa Boranjom čini jedinstvenu celinu, pogotovo njihov najviši greben i gotovo se ni ne može reći gde je kraj jedne planine i početak ove druge. Obe planine su poznate po rudarskoj aktivnosti, koja je započeta još za vreme starih Rimljana. Sa najviših vrhova Jagodnje se pružaju prelepi pogledi ka Bosni i Hercegovini, Drini i Azbukovici. Planina je je naseljena i na njoj se nalazi nekoliko manjih sela. Veoma je šumovita.

Planina Jagodnja

Planina Jagodnja i njeni vrhovi

Jagodnja spada u grupu nižih planina. U nastavku možete saznati koji su njeni vrhovi i njhovu nadmorsku visinu:

 1. ​Košutnja stopa – 939 mnv
 2. Mačkov kamen – 924 mnv
 3. Perunika – 918 mnv
 4. Orašac – 825 mnv
 5. Čavčići – 806 mnv
 6. Lipnik (Lipnička glava) – 773 mnv
 7. Bodnjik – 764 mnv
 8. Mioljača brdo – 722 mnv
 9. Goleš – 717 mnv
 10. Tusto čelo – 706 mnv
 11. Rebelj – 541 mnv

Turizam na Jagodnji – Šta posetiti na planini i u okolini? 

 • Mačkov kamen (924 mnv) – Ovo je drugi po visini vrh planine Jagodnja. Na njemu se odigrala bitka u Prvom svetskom ratu, u periodu od 19. do 22. septembra 1914. godine. U znak sećanja na pale vojnike, podignuta je Spomen-kosturnica na Mačkovom kamenu 1931. godine. Podno ovog vrha, svake godine se održava turističko-sportska manifestacija, Dani međaša.
 • Spomen-hram Svetog Stefana Visokog – Takođe je podignut u čast srpskih ratnika. Nalazi se u blizini spomen-kosturnice.

Planina Jagodnja

 • Ski centar Mačkov kamen – Ovaj ski centar je za sada opremljen ski-liftom sa nekoliko ski-staza i poligonom za skijanje i sankanje, sa mogućnošću iznajmljivanja opreme.
 • Vidikovac Perunike – Južno od Mačkovog kamena nalazi se vidikovac Perunike, sa kojeg se pružaju prelepi pogledi ka Drini i Bosni i Hercegovini.

U video prilogu ispod, možete videti kako izgleda prelep pogled sa vidikovca Perunike:

 • Spomen groblje – Na teritoriji sela Kržava, u blizini puta Krpanj-Ljubovija, nalazi se spomen-groblje. Podignuto je na mestu gde su poginula 73 vojnika, za vreme bitke na Mačkovom kamenu.
 • Radaljsko Jezero – Jezero je smešteno na nadmorkoj visini od 460 metara, pregrađivanjem reke Crni Radalj. Predstavlja pravi biser ovog kraja, okružen netaknutom prirodom.
 • Radaljsku banju – Radaljska banja se nalazi uz Radaljsku reku, na nadmorskoj visini od 350 metara. Poseduje izvore vode sa veoma lekovitim svojstvima.

Planina Jagodnja na mapi:

Najpogodniji prilaz Jagodnji je od Krupnja, od kojeg vodi asfaltni put ka vrhu Mačkov Kamen.

Ukoliko želite da pročitate još članaka o drugim planinama u Srbiji, kliknite ovde.

Foto: 1. instragram@zumo_fashion , 2. instragram@vladd2310 ,                                     3. instragram@__lepotesrbije__

Prethodni tekstReke Srbije – Koje su, koliko ih ima i gde otiču
Sledeći tekstMost tajnih želja i legenda o ljubavi i strasti

POSTAVI ODGOVOR

Unesite svoj komentar !
Unesite svoje ime