Most tajnih želja i legenda o ljubavi i strasti

0
1095
Most tajnih želja
Most tajnih želja

Most tajnih želja se nalazi na Radan planini, na oko dva kilometara od Prolom banje. Ovaj most je nekada predstavljao samo običan drveni prelaz preko Prolomske reke, međutim, kako je postao jedan od simbola Prolom banje, ispričano je legendom o ljubavi i strasti.

Most tajnih želja i legenda o njemu

Priča počinje jednim običnim boravkom gospođe srednjih godina u Prolom banji. Često je bila usamljena i nije nosila osmeh na licu. Svoju usamljenost je lečila šetnjama po radanskim brdima, uživajući u prirodi, sama. Volela je da se zadrži na tada samo običnom drvenom mostu i gleda u bistru rečicu. Međutim, jednom je u toku svoje šetnje, baš na tom mostu, ugledala gospodina koji joj je zauvek vratio osmeh na lice. Taj susret joj je povratio emocije i strast. Zbog toga je svojim crvenim karminom na mostu napisala „Most ljubavi“, a gospodin sa kojim je imala nezaboravnu avanturu je te reči i podebljao plavom farbom.

Zbog ove priče, koju svi posetioci Prolom banje znaju, ljudi se često zadržavaju na tom mostu i gledaju svoj odraz u vodi, nadajući se da će pored svog odraza videti nekog kao što je gospođa sa crvenim karminom videla.

U video prilogu ispod, možete pogledati kako izgleda most tajnih želja:

Kako je Most ljubavi postao Most tajnih želja?

Most ljubavi je vremenom bio istrošen i postojala je velika mogućnost da će se samo srušiti. Zbog toga je odlučeno da se ne čeka trenutak prirodnog rušenja, već da se sruši od strane šumara i sagradi novi, jači, od betona. Međutim, veliki broj posetilaca je protestovao. Konačna odluka je bila da se sagradi most od betona i nazove novim nazivom – Most tajnih želja. Izgradnja novog mosta desila se 2009. godine. Jedna gošća je naziv objasnila rečima „ne može svako da doživi ljubav, ali svako može da ima želju, makar tajnu“.

Odmaralište za posetioce

Na mostu je napravljeno polukružno odmaralište za posetioce. Napravljena je i ograda sa lančićima na kojima je predviđeno da parovi zaključaju uspomenu na doživljenu strast ili samo želju za njom. Most je prepoznatljiv po tome što parovi za lančiće vezuju maramice kojima vežu svoju strast i želju, mada nađe se i po koji katanac.

Na Mostu tajnih želja nalazi se tabla sa natpisom:

„Ovo su vrata vaših želja tajnih,
ovo je dugme prolomskih nedara
gde se pruža nebo dragih zvezda sjajnih,
tu poniče čedo topličkih šumara.

Pod ovim pazuhom biser vode teku
obalsku ljubav ovaj prsten veže
ugostio sunce, prigrlio reku
sreću što daruje do neba doseže.

Na svetlosti ovoj susrešće se duše
iz semena slutnji nek se ljubav rodi,
da potoci sreće nikad ne presuše
neka božija ruka odavde vas vodi“.

Šumar

Most tajnih želja

Most tajnih želja na mapi: 

Most je udaljen svega nešto više od 2 kilometra od Prolom banje. Do njega se stiže veoma brzo, jednom laganom šetnjom. Sam most predstavlja deo puta, tako da ukoliko želite, most možete posetiti i automobilom.

Ukoliko želite da pročitate još zanimljivih članaka o mestima, koja možete obići u Srbiji, kliknite ovde.

Foto: m.cdm.me

Prethodni tekstJagodnja – Planina u zapadnoj Srbiji – Šta obići i videti?
Sledeći tekstProlomska reka sa Radan planine

POSTAVI ODGOVOR

Unesite svoj komentar !
Unesite svoje ime