Krajkovačko jezero – Omiljeno izletište u nišavskom okrugu

0
6234
Krajkovačko jezero
Foto: instagram@swengiga - Krajkovačko jezero

Krajkovačko jezero je veštačka akumulacija nastala izgradnjom brane na Krajkovačkoj reci, 1986. godine. Jezero se nalazi na jugozapadnim padinama planine Mali Jastrebac, na oko 2 i po kilometra severozapadno od sela Krajkovac, u opštini Merošina. Jezero je naziv dobilo upravo po ovom selu, koje predstavlja najbliže naseljeno mesto. Ovo “gorko oko’ poslednjih godina postaje sve popularnije među posetiocima.

Krajkovačko jezero
Foto: instagram@odmaraj.u.srbiji

Krajkovačko jezero i njegove osnovne karakteristike

Krajkovačko jezero smešteno je na jugozapadnim padinama planine Mali Jastrebac, na nadmorskoj visini od oko 450 metara. Jezero pri punom vodostaju dostiže maksimalnu dužinu od 1600, a širinu od 600 metara. Procenjuje se da maksimalna dubina jezera dostiže 40 metara. Površina jezera se kreće oko jednog kilometra kvadratnog. Jezero ima oblik velikog, latiničnog slova L.

Krajkovačko jezero
Foto: instagram@snowboardgirl12

Jezero poseduje dve pritoke, a to su Krajkovačka reka i Krivajski potok. Voda je veoma čista, zahvaljujući tome što nijedna od ove dve pritoke ne teče kroz naseljeno mesto. Jedina otoka jezera je Krakovačka reka, čiji se tok završava ulivanjem u Južnu Moravu. Čitav ovaj sliv pripada crnomorskom slivu.

Kupanje, kampovanje i ribolov na Krajkovačkom jezeru

Krajkovačko jezero predstavlja omiljeno mesto za kupanje stanovništva iz okolnih naselja. Stanište je različitih vrsta ptica, riba i rakova, a u okolnim šumama ima i dosta divljači. Okruženo je hrastovom šumom, pa je vazduh ovde veoma čist. Na samom jezeru postoji uređena plaža, na kojoj se bezbedno mogu kupati posetioci svih uzrasta. Prosečna temperature vode, u letnjem periodu, se kreće oko 20 stepeni.

Krajkovačko jezero
Foto: instagram@boksi

Pored kupanja, Krajkovačko jezero sve popularnije i među kamperima, a za izgradnju vikendica na njegovoj obali se traži mesto više. Svež vazduh, čista voda, guste netaknute šume i za sad još uvek ne prevelike gužve, predstavljaju ovo jezero idealnim mestom, na kojem možete odmoriti glavu i rešiti se svakodnevnih stresova. Osim svega navedenog, pored jezera se nalazi i veliki broj staza za pešačenje.

Jezero je nekada bilo poribljeno karifornijskom pastrmkom, koja je istrebljena nakon ispuštanja jezera 2007. godine. Trenutno je jezero bogato beovicom, sunčanicom, babuškom, potočnom mrenom i šaranom.

U video prilogu ispod, možete pogledati kako izgleda Krajkovačko jezero iz vazduha:

Krajkovačko jezero na mapi:

Udaljeno je svega 2 i po kilometra od naselja Krajkovac i oko 27 kilometara od Niša. Na jezeru ne postoje uređena parking mesta, ali nećete imati problema sa parkiranjem uz put, koji do njega vodi.

Ukoliko žeite da pročitate još tekstova o drugim jezerima u Srbiji, kliknite ovde.

Prethodni tekstJezero Veliki Zaton – Turističko bogatstvo Majdanpeka
Sledeći tekstPlanina Zlatar – Šta videti i obići, priroda, manifestacije…

POSTAVI ODGOVOR

Unesite svoj komentar !
Unesite svoje ime