Vodopad Ripaljka – Prvi zaštićeni spomenik prirode

0
1834
Vodopad Ripaljka
Foto: visiteastserbia.rs - Vodopad Ripaljka

Vodopad Ripaljka se nalazi na reci Gradašnici, na planini Ozren. Ripaljka predstavlja prvi spomenik prirode zaštićen u Jugoslaviji, zakonom iz 1949. godine. Prema rečima našeg poznatog naučnika, Jovana Cvijića, to je u tadašnje vreme bio najveći vodopad u Srbiji. Vodopad Ripaljka se nalazi na svega 5 kilometara udaljenosti od Sokobanje.

Vodopad Ripaljka i njegove osnovne karakteristike

Vodopad je smešten na nadmorskoj visini od 420 metara i spada u grupu akumulativnih vodopada. Visina samog vodopada iznosi 17,5 metara. Tokom leta i jeseni, reka Gradašnica presušuje, tako da i sam vodopad nestaje. Vodopad Ripaljka je jedna od nezaobilaznih atrakcija ovog kraja i gotovo je nemoguće da ga ne poseti svako ko dođe u Sokobanju i okolinu. Preporuka svima je da vodopad posete u toku proleća. Tada će moći da vide pravi božanstveni izgled Ripaljke.

Iako je ovo jedan od najlepših vodopada Srbije, zbog potreba vodosnabdevanja Sokobanje i Ozrena, često mu se oduzimao biološki minimum, pa se dešava da ga tokom leta i jeseni ne možemo videti. Ovo pogotovu nema smisla, kada znamo da je Ripaljka prvi spomenik prirode zaštićen na teritoriji naše države.

Pri samom vrhu vodopada, nalazi se pećina koja još uvek nije istražena. Po rečima onih koji su zbog svoje znatiželje ulazili u nju, pećina se prostire na nekoliko desetina metara.

Vodopad Ripaljka je dobio naziv po našoj reči ripnuti, što znaci skočiti.

Ukoliko želite da pročitate još tekstova o drugim vodopadima u Srbiji, kliknite ovde.

Prethodni tekstGotovuša – Srpska, šarplaninska varošica
Sledeći tekstReka Gradašnica – Mlinska reka

POSTAVI ODGOVOR

Unesite svoj komentar !
Unesite svoje ime