Reka Gradašnica – Mlinska reka

0
917
Reka Gradašnica
Foto: sr.wikipedia/Cveleglg - Jedan od izvora Gradišnice

Reka Gradašnica se nalazi u istočnoj Srbiji. Izvire na planini Ozren i svojim kratkim tokom, koji je kraći od četiri kilometara, probija se kroz prelepe i slikovite pejzaže, na putu od Ozrena do Sokobanjske Moravice.

Sliv Gradašnice je smešten između Leskovika i Ozrena. Ova reka je poznata još i pod nazivom Mlinska reka, jer su njene obale odgovarajuće za izgradnju vodenica. Korito Gradašnice je izlomljeno, te se na njoj nalaze dva vodopada i nekoliko malih slapova.

Reka Gradašnica se koristi za vodosnabdevanje Ozrena i Sokobanje, pa se veoma često dešava da u toku leta i jeseni bude isušena. Ovu reku je najbolje posetiti u proleće, kada je najbogatija vodom i kada možete videti sve lepote koje nam pruža.

Tok reke Gradašnice

Već na samom početku toka reke, smešten je vodopad Mala Ripaljka, visok oko 9 metara, koji se uliva u jezero. Oko jezera se nalazi lepo uređeno izletište, odlično mesto za uživanje i rekreaciju.

Na otprilike 100 metara nizvodno od ovog vodopada, na Gradašnici se nalazi jedan od najlepših vodopada u Srbiji – Velika Ripaljka. Velika Ripaljka je jedan od najposećenijih vodopada u Srbiji i sa svojih 17,5 metara, jedan od najviših. Pre pedesetak godina, srpski naučnik, Jovan Cvijić, je govorio da je Velika Ripaljka najviši vodopad na teritoriji Srbije. Put do ovog vodopada je veoma lepo sređen, a oko samog vodopada se nalaze klupe, stolovi i most. Ovaj vodopad je pod zaštitom države od 1949. godine i predstavlja prvi spomenik prirode, koji je zaštićen na našoj teritoriji. Nizvodno, Gradašnica pravi još nekoliko manjih slapova.

Na liticama, zapadno od reke, nalaze se ruševine starog grada, Tatomirovog grada, sina srpskog hajduka Starešine Novaka. Reka Gradašnica je ime dobila po ovom gradu.

Na toku reke Gradašnice, nekada je postojalo ukupno 13 vodenica. Vremenom, kako su dolazile nove tehnologije, razvili su se mnogi novi načini mlevenja žita, tako da su vodenice postajale sve manje popularne. Na veliku žalost, na samoj reci Gradašnici, danas su opstale samo 2 vodenice.

Reka Gradašnica pripada crnomorskom slivu.

Ukoliko želite da pročitate još članaka o drugim rekama u Srbiji, kliknite ovde.

Foto: sr.wikipedia/Саша Стојановић

Prethodni tekstVodopad Ripaljka – Prvi zaštićeni spomenik prirode
Sledeći tekstVodopad Jelovarnik – Treći najviši vodopad u Srbiji – Kako doći?

POSTAVI ODGOVOR

Unesite svoj komentar !
Unesite svoje ime