Planina Kukutnica – Najviši vrh u opštini Arilje

0
1476
Planina Kukutnica
Foto: instagram@dejan_nb - Pogled na najviši vrh Kukotnice (1382 mnv)

Planina Kukutnica se nalazi u jugozapadnoj Srbiji. Smeštena je na oko dvadesetak kilometara severozapadno od Ivanjice, pored sela Katići. Planina Kukutnica je pretežno kraškog porekla, ali je u znatnom procentu obrasla šumom. Najviši vrh ove planine nosi njeno ime, Kukutnica i dostiže nadmorsku visinu od 1382 metara. Pripada teritoriji opštine Arilje i to je ujedno i najviši vrh na njenom području. Kukutnica je veoma slabo poznata široj javnosti, a posećuju je uglavnom planinari i ljubitelji šetnje kroz netaknutu prirodu, što ova planina upravo i pruža.

Planina Kukutnica
Foto: instagram@vagabundostef – Pogled sa Kukutnice

Planina Kukutnica – Šta videti? 

Kao što smo već pomenuli, Kukutnica nije previše poznata široj javnosti i nema turističku ponudu. Ono što sama planina pruža, jeste divlja i netaknuta priroda i prelep pogled na čitav predeo. Na samoj planini postoji nekoliko stena, sa kojih se pružaju prelepi pogledi, ali ćete do njih put morati da stvorite sami, jer uglavnom putevi ne postoje ili su urasli. To daje dodatnu, posebnu draž ovoj planini.

Vidikovac Kukutnica
Foto: instagram@madzareviceva_ – Pogled sa Kukutnice

Ono što poseti svako ko se popne na ovu planinu, jeste spomenik na Kukutnici podignut u čast bitke između Srba i Turaka, koja se odigrala pred Petrovdan 1809. godine, za vreme Prvog srpskog ustanka. Srpsku vojsku predvodio je vojvoda Miloš Obrenović. Veštom taktikom, srpska vojska uspela je da razbije turke i spreči njihov prodor u Moravičku kotlinu. Bitka je upamćena i po tome što su na srpskoj strani, pored muškaraca, učestvovale i žene, ali i deca. Spomenik se nalazi ispod najvišeg vrha Kukutnice i tu se uglavnom i završava put onog ko obilazi planinu, jer ne postoji u potpunosti raskrčen put do najviše tačke.

Planina Kukutnica
Foto: insta@ivatourism – Spomenik na Kukutnici i letnjikovac

Odmah pored spomenika izgrađen je i letnjikovac, u kojem možete odmoriti i uživati u predivnom pogledu na okolna brda i planine. Takođe, mesto je namenjeno i za roštiljanje i druženje. Sa Kukutnice se pruža prelep pogled na planinu Mučanj.

Planina Kukutnica
Foto: instagram@ivatourism – Tabla pored spomenika

Kukutnica na mapi

Planina Kukutnica je udaljena 210 kilometra od Beograda i oko 20 kilometara od Ivanjice. Smeštena je pored sela Katići i do nje vodi makademski put.

Ukoliko želite da pročitate još tekstova o drugim planinama u Srbiji, kliknite ovde.

Prethodni tekstVidikovac Paljba na planini Maljen – Divčibare
Sledeći tekstObilazak planine Rtanj – Putešestvije Čika Zokija

POSTAVI ODGOVOR

Unesite svoj komentar !
Unesite svoje ime