Planina Crni vrh – Istočna Srbija

0
4135
Crni vrh
Foto: www.bor030.net

Planina Crni vrh se nalazi u istočnoj Srbiji, na razvođu između slivova reka Velike Morave i Crnog Timoka. Crni vrh je udaljen 30 kilometara od naselja Bor. Sastoji se od dve paleovulkanske kule, od kojih viša dostiže 1.043 metara nadmorske visine. Planina je izgrađena od andezita, odnosno vulkanskih stena izgrađenih od natrijsko-kalcijskih plagioklasa i brojnih minerala. Crni vrh je pošumljena i slabo naseljena planina. Obiluje crnom borovom šumom, po kojoj je Crni vrh i dobio naziv.

Istorija – Planina Crni vrh

Prvi objekat koji je izgrađen na Crnom vrhu jeste planinarski dom 1952. godine. Prvi ski lift postavljen je 1985. godine, dužine 980 metara. Crni vrh je 2010. dobio jednodužnu dvosednu žičaru. Na leto 2013. godine, u rad je puštena prvi put nova žičara, koja je prenešena sa Kopaonika i montirana na Crnom vrhu. Kapacitet žičare je 1.193 skijaša na sat vremena i poseduje 169 sedišta.

Prva zvanična sezona sa novim ski liftom počela je 2013/14 godine, gde su u upotrebi bile 2 od postojeće 3 staze. Prva staza nosi naziv Jelen 1 i kategoriše se kao mala crvena staza, dužine 800 metara. Druga staza, Jelen 2, kategorisana je kao crveno-crna staza dužine 1600 metara. Treća, crna staza, za sada još uvek nije puštena u rad. Pored ovih staza postoji i ski put dužine 2300 metara.

Na samoj planini, započeta je izgradnja hotela visoke kategorije, sa velikim brojem smeštaja, terena, ski staza i heliodroma, međutim, izgradnja je prekinuta 2020. godine. Trenutno se traži rešenje za nastavak rada na ovom kompleksu, koji bi bio od velikog značaja za razvoj turizma u Boru, ali i čitavoj Srbiji.

Crni vrh tokom prolećnih i letnjih meseci obiluje lekovitim biljem: kopriva, sremuš, kantarion, kupine, lešnik, šipak…

Prijatna planinska klima sa snežnim pokrivačem koji se zadržava gotovo do maja, zelenilo i čist planinski vazduh učinili su da ova planina postane primamljiva za mnoge goste.

Kako doći do planine Crni vrh?

Turistički centar Crni vrh udaljen je 30 kilometara od Bora i nalazi se na pola puta od Bora prema Žagubici.

Prethodni tekstJagat – Srednjovekovna tvrđava nadomak Priboja
Sledeći tekstAvala – Najniža šumadijska planina – Šta videti i obići

POSTAVI ODGOVOR

Unesite svoj komentar !
Unesite svoje ime