Opština Ada

0
1880
Foto: www1.ada.org.rs

Opština Ada nalazi se u Vojvodini i pripada Severnobanatskom okrugu. Po geografskim granicama, opština Ada pripada Bačkoj (nalazi se sa desne strane Tise), ali je po političkoj podeli dodeljena Banatu. Ada zauzima površinu od 227 km², na kojoj živi 18.994 stanovnika po popisu iz 2002. godine. Opština Ada sastoji se od 5 naseljenih mesta: Ada, Mol, Sterijino, Obornjača i Utrine.

Područje Ade bilo je naseljeno još u doba Neolita. Tragove na ovom prostoru ostavili su Rimljani, Huni i Avari. Krajem četrnaestog veka, ovu teritoriju naseljavaju Mađari. Pretečom Ade može se smatrati Petrina, naselje koje je nastalo 1694. godine i koje je bilo nastanjeno Srbima doseljenim prilikom seobe koju je predvodio Arsenije Čarnojevic. Naselje 1702. godine menja naziv u Ostrovo, a 1723. godine prvi put se pojavljuje naziv ADA (ADA-HATTA).

Danas najveći deo stanovništva čine Mađari (75,04%), Srbi (17,4%) i Romi (1,90%). Prema popisu iz 2011. godine, versku večinu čine katolici (75,1%) i pravoslavci (18.79%).
Ada nema razvijen turizam, ali mesto koji bi svakako trebalo posetiti jeste Sportsko-rekreacioni centar Adica.

Foto: Grb opštine Ada
Foto: sr.wikipedia – pozicija opštine Ada na mapi
Prethodni tekstPlanina Rtanj – Srpska piramida, misterije, svetilište
Sledeći tekstIzletište Grza

POSTAVI ODGOVOR

Unesite svoj komentar !
Unesite svoje ime