Tavničko jezero – Tirkizno plavi biser Zlatibora

0
11942
Tavničko jezero
Foto: instagram@energyofthemountain_zlatar - Tavničko jezero

Tavničko jezero se nalazi na Murtenici, odnosno na najvećem masivu planine Zlatibor, koji obuhvata njegov jugoistočni deo. Jezero je nastalo u oknu nekadašnjeg rudnika i okruženo je liticama i prirodom, što ga čini atraktivnim za sve posetioce. Voda u jezeru je čista. Liticama je zaštićena od vetrova, što je čini idealnijom za kupanje od voda svih ostalih, okolnih jezera. Nalazi se u Dragalici, koja pripada teritoriji opštine Nova Varoš.

Tavničko jezero

Tavničko jezero i njegove osnovne karakteristike

Jezero je nastalo u nekadašnjem kopu magnezita. Kada su pre tridesetak godina rudari završili sa iskopavanjima, planinski potok je vrlo brzo napunio okno, i stvorio ovo tirkizno plavo remek delo. Jezero je dugačko 70, a široko 40 metara i poseduje 2 stalna izvora. Najveća dubina, koja je izmerena u jezeru, iznosi 8 metara. Zahvaljujući svom prirodnom okruženju, na jezeru ne postoje vetrovi i talasi, pa je tirkizno plava voda tavničkog jezera pogodnija za kupače u odnosu na okolna jezera.

Tavničko jezero

Tavničko jezero se nalazi na nadmorskoj visini od 1000 metara. Teren oko jezera je kamenovit. Jezero je poribljeno, međutim, pecanje je zabranjeno, jer se u jezeru nalazi veoma mali broj riba.

U video prilogu ispod, možete pogledati kako izgleda Tavničko jezero izbliza:

Kako doći do Tavničkog jezera?

Do Tavničkog jezera možete doći kada skrenete na makademski put, 200 metara iznad magistrale, od Tavnika ka Zlatiboru. Zbog strmih litica oko samog lezera, prilaz vodi je moguć samo na nekoliko mesta. Pored jezera postavljene su klupe i stolovi, tako da možete sesti i odmarati u ovom bajkovitom mestu.

Tavničko jezero

Tavničko jezero je udaljeno od centra Zlatibora oko 24 kilometra. Nalazi se na teritoriji mesne zajednice Dragalica, koja pripada opštini Nova Varoš.

Ukoliko želite da pročitate još tekstova o drugim jezerima u Srbiji, kliknite ovde.

Foto: 1. instagram@energyofthemountain_zlatar , 2. instagram@jocaves , 3. instagram@dasic_milovan

Prethodni tekstTaorska vrela – Najlepši izvori valjevskog kraja
Sledeći tekstMurtenica – Najveći masiv planine Zlatibor

POSTAVI ODGOVOR

Unesite svoj komentar !
Unesite svoje ime