Murtenica – Najveći masiv planine Zlatibor

0
2661
Murtenica
Foto: instagram@murtenica.zlatibor

Murtenica predstavlja najveći masiv planine Zlatibor. Proizilazi iz manjeg i poznatijeg zlatiborskog masiva Čigota. Obuhvata jugo-istočni deo Zlatibora i pruža se od Čigota do reke Uvac. Najviši vrh Murtenice je Brijač, sa nadmorskom visinom od 1480 metara. Brijač je i drugi najviši vrh Zlatibora, odmah nakon Tornika, čija je visina 1496 metara. Listu sa top 10 najviših vrhova Zlatibora možete pročitati klikom na link ovde.

Murtenica je pokrivena borovom i brezovom šumom i predstavlja najšumovitiji deo Zlatibora. U podnožju Murtenice se nalaze sela Ljubiš, Negbina, Draglica, Jasenovo, Kućani, Burađa i Gornja i Donja Bijela Reka. Na slici ispod, možete videti kako izgleda pogled ka Hajdučkoj šumi na Murtenici.

Murtenica

Murtenica administrativno danas svojim većim delom pripada opštini Nova Varoš. Nekada se nalazila u sastavu zlatiborskog sreza, odnosno nekadašnje velike opštine Čajetina. Ona je postojala sve do 1958. godine, kada je južni deo Zlatibora odvojen dekrtetom tadašnjih vlasti od matične opštine Čajetina i pripojen je Novoj Varoši. Drugi naziv za Murtenicu je i Gornji Zlatibor.

Ukoliko posetite Murtenicu, nemojte nikako propustiti priliku da posetite tirkizno plavi biser ovog masiva. Tavničko jezero je nastalo u oknu nekadašnjeg rudnika. Svojom mirnoćom i bajkovitom bojom mami posetioce i kupače. Sve o ovom jezercetu, kao i kako doći do njega, možete saznati ovde.

Tavničko jezero

Ukoliko želite da pročitate još tekstova o drugim planinama u Srbiji, kliknite ovde.

Foto: 1. instagram@paraglidingzlatibor , 2. instagram@energyofthemountain_zlatar

Prethodni tekstTavničko jezero – Tirkizno plavi biser Zlatibora
Sledeći tekstPlanina Rujan ili Rujen – Jugoistočna Srbija

POSTAVI ODGOVOR

Unesite svoj komentar !
Unesite svoje ime