Donji Piljski vodopad na Staroj planini

0
2817
Donji Piljski vodopad
Foto: anta019.blogspot.com

Donji Piljski vodopad ili samo Piljski vodopad je četvrti po visini vodopad u Srbiji, sa visinom od 64 metara. Smešten je u jugoistočnoj Srbiji, na Staroj planini. Nalazi se na oko 4,5 kilometara udaljenosti od sela Topli Do i do njega se može doći za oko 90 minuta, laganom šetnjom.

Donji Piljski vodopad

Donji Piljski vodopad – Osnovne karakteristike i kako doći do njega?

Donji Piljski vodopad je smešten na nadmorskoj visini od 1140 metara u srednje pristupаčnom i šumovitom predelu Stare planine. Čine ga dve kaskade. Nalazi se na potoku Lisevski dol, koji se sliva sa stenovitog, staroplaninskog vrha Pilj. Vodopad je visok 64 metara i zauzima treće mesto na listi najviših vodopada Stare planine. Ispred njega su Kaluđerski skok, najviši vodopad Srbije, i Kopren, drugi najviši vodopad Srbije. Otkriven je od strane planinara 2002. godine, a do tada je bio poznat samo lokalnom stanovništvu.

Donji Piljski vodopad

U video prilogu ispod, možete pogledati kako izgleda Donji Piljski vodopad. Kao i većina ostalih staroplaninskih vodopada, važi za jedan od najlepših vodopada Srbije.

Pored donjeg Piljskog vodopada, uzvodno na potoku Lisevski dol se nalazi i Gornji Piljski vodopad. On je smešten na 200 metara većoj nadmorskoj visini. Na uspon do Piljskih vodopada kreće se iz sela Topli Do, kod betonskog mosta. Od mosta se ide zemljanim putem koji se nalazi na levoj obali Javorske reke. Nakon pređenih 3,5 kilometara skreće se desno za Piljski vodopad, skretanje je obeleženo tablom. Selo Topli Do je od Pirota udaljeno oko 33 kilometara, a od Knjaževca oko 70 kilometara.

Donji Piljski vodopad

Ukoliko želite da pročitate još članaka o drugim vodopadima u Srbiji, kliknite ovde.

Informacije o tome kako doći do vodopada preuzete su sa bloga anta019.blogspot.com.

Foto: 1. instagram@vuckobre 2. instagram@serbiatourism_ 3. instragram@nikola_spasic_photography

Prethodni tekstVodopad Tupavica – Najlepši vodopad u Srbiji
Sledeći tekstPlanina Krstac – Zapadna Srbija

POSTAVI ODGOVOR

Unesite svoj komentar !
Unesite svoje ime