Planina Krstac – Zapadna Srbija

0
707
Planina Krstac
Foto: screenshot - google.com/maps

Planina Krstac je niska planina u zapadnoj Srbiji. Dugačka je 18 kilometara, a široka od 3 do 4 kilometra. Smeštena je između reka Zapadne Morave, Bjelice i Moravice u Dragačevskom kraju. Proteže se dinarskim pravcem severozapad – jugoistok od Gugaljskog polja na severu, do Rćanskih stena na jugu.

Osnovne karakteristike planine Krstac

Zapadnom polovinom Dragačeva se prostire planinski pojas, koji je paralelan sa istočnim, koji čine Ovčar, Jelica, Troglav i Čemerno. Severni deo ovog planinskog pojasa čini upravo Krstac, zajedno sa planiniom Golubac. One predstavljaju severni deo jugozapadnog dragačevskog pobrđa.

Planina Krstac ima mali broj vrhova, a to su:

  • Lis – 699 mnv
  • Crna stena – 631 mnv
  • Bjeloševac – 629 mnv

Najviši vrh, ali i najveći deo planine izgrađen je od paleozojskih sericitskih škriljaca.Viši delovi planine su pošumljeni, posebno severozapadni krajevi.

Planina Krstac turistički nije uopšte iskorišćena, niti je poznata široj javnosti u Srbiji. Nismo uspeli doći do bilo kakvih informacija u vezi aktivnosti na ovoj planini.

Planina Krstac na mapi

Preko planine prolazi nekoliko puteva: po sredini Arilje – Lis – Čačak, južnije Mirosaljci – Kravarica – Guča, a u jugoistočnom podnožju prolazi put Ivanjica – Guča – Čačak. Od većih naselja, najbliže joj je Arilje.

Ukoliko želite da pročitate još članaka o drugim planinama u Srbiji, kliknite ovde.

Prethodni tekstDonji Piljski vodopad na Staroj planini
Sledeći tekstStepski božur ili uskolisni božur – Paeonia Tenuifolia

POSTAVI ODGOVOR

Unesite svoj komentar !
Unesite svoje ime