Planina Troglav (1178 mnv) – Zapadna Srbija

0
2339
Planina Troglav

Planina Troglav se nalazi u zapadnoj Srbiji, jugozapadno od Kraljeva i Mataruške banje. Planina Troglav je okruglasta planinska masa smeštena između doline Ibra, Lopatnice i Borošnice. Okružuje i nadnosi se nad Bogutovačkom banjom, do koje se dolazi kada se iz doline Ibra od Bogutovca skrene putem uz reku Lopatnicu. Tačnije, banja je smeštena u jednom proseku Troglava, koji se spušta iz pravca njegovog vrha.

Osnovne osobine planine Troglav

Najviši vrh Troglava je Kom, sa nadmorskom visinom od 1178 metara. Okružen je sa dva vrha približne dužine, a to su Bučje sa 1084 i Pavlovska livada sa 1150 metara nadmorske visine. Planina je dobila ime po ovim vrhovima i dostiže maksimalnu dužinu od oko 10 kilometara. Veći deo planine je pod šumama, dok se pojedini delovi prema Ibru odlikuju erozivnim površinama.

Planina Troglav

Troglav je okružen planinom Stolovi sa istoka i planinom Čemerno sa juga, za koju se planinski veže. Troglav je od Čemerne odvojen dolinama Dubočice i njene pritoke Toplice, koje odlaze na istok ka Ibru. Veza između Troglava i Čemerna je grebenska, gde se razdvajaju rečni tokovi, koji odlaze na istok i na zapad. Sa severne i zapadne strane, planina je oivičena dolinom Tolišnice, odnosno Lopatnice, kako se naziva u svom donjem toku.

Planina Troglav poseduje jednu od najatraktivnijih, planinskih staza sa treking. Dužina staze iznosi 17 kilometara. Početak se nalazi na 280 metara nadmorske visine, a staza se pruža preko najvišeg vrha Koma, što znači da se penjete na nadmorsku visinu od 1178 metara.

Planina Troglav

Planina Troglav na mapi

Jedan od pristupnih puteva do planine Troglav je iz Ibarske klisure, a do planine možete doći i iz Butovačke banje, sela Lopatnice, sela Tolišnica i tako dalje. Planina je udalje oko 30 kilometara od centra Kraljeva.

Ukoliko želite da pročitate još članaka o drugim planinama u Srbiji, kliknite ovde.

Foto: instagram@turistickaorganizacijakraljevo

Prethodni tekstLisinska reka (Reka Lisina) – Jugoistočna Srbija
Sledeći tekstVodopad Tri kladenca ili Arbinjski vodopad

POSTAVI ODGOVOR

Unesite svoj komentar !
Unesite svoje ime