Prerast Samar – Kameni most lučnog oblika

0
1627
Prerast Samar
Foto: instagram@cobra_it - Prerast Samar

Prerast Samar je prirodni kameni most lučnog oblika, koji se nalazi u jugoistočnom delu Homolja. Smešten je na teritoriji opštine Žagubica, a od istoimenog naselja je udaljena oko dvadesetak kilometara u pravcu prema Boru. Nekada davno, u klisurastoj dolini rečice Perast, nalazio se veliki pećinski sistem, od kojeg su danas ostali tek tragovi. Jedan od njih, kao lučno izvijeni prirodni kameni most, zaštićen je kao spomenik prirode.

Prerast Samar
Foto: instagram@cobra_it

Prerast Samar i njene osnovne karakteristike

Smatra se da je prerast Samar nastala na aktivnom rasedu, na mestu poniranja rečice Prerast. Na aktivnost ovog raseda ukazuje nagla promena pada rečnog korita rečice. Samar je poligentskog porekla. Ona predstavlja ostatak pećine u dolini rečice Prerast, kroz koju je nekada ona proticala. Danas rečica protiče ispod prerasti.

Dužina prerasti je 10 metara, širina 14, a visina 15 metara. Njen svog leži na 2 stuba, debljine 18 i 20 metara. Do prerasti se dolazi makademskim putem, koji se odvaja od regionalnog puta Žagubica – Bor.

Prerast Samar je pod zaštitom države i SO Žagubica, kao geomorfološki spomenik prirode treće kategorije.

Prerast Samar
Foto: instagram@cobra_it

Potencijal ove prerasti

Prerast Samar nije poznata široj javnosti i gde god da krenete sa istraživanjem, primetićete da postoji veoma malo podataka i malo ljudi koji su je posetili. O svemu ovome dovoljno govori da podatke o prerasti nismo pronašli ni na portalu Turističke organizacije Žagubice na čijoj se teritoriji nalazi. Do prerasti nije u potpunosti lako doći, jer ne postoji uređen put, tako da i ako se odlučite da je obiđete, morate biti pažljivi. Posetioci koji su obišli ovo mesto, rekli su nam da se trud definitivno isplati, jer je prizor koji ćete videti zapanjujuć.

Put je u potpunosti dobro obeležen i nećete imati problema sa nalaženjem ovog mesta.

Prerast Samar
Foto: instagram@cobra_it – Tabla sa oznakom

Mesta koja se nalaze u divljini, poput ovog, su sve privlačnija turistima, tako da bi definitivno trebalo uraditi nešto po pitanju ove prerasti i dovesti je u centar pažnje.

Gde se nalazi prerast Samar?

Prerast je udaljena oko dvadesetak kilometara od Žagubice, u pravcu ka Boru. Možete pratiti navigaciju i nije previše udaljena od puta, međutim, taj kratak put nije uređen, pa samim tim nije ni previše lak. Takođe, put je veoma dobro obeležen i nećete imati problema sa pronalaženjem ovog mesta.

Ukoliko posetite ovo mesto, 200 metara uzvodno možete obići i manju pećinu, koja je nekada zajedno sa ovom prerasti činila jednu celinu. Takođe, ukoliko se uputite ka Boru, ne propustite priliku da posetite i Borsko jezero, omiljeno kupalište stanovnika ovog kraja.

Ukoliko želite da pročitate još tekstova o drugim zanimljivim mestim u Srbiji, koja možete obići, kliknite ovde.

Prethodni tekstVidikovac Savina stolica – Pogled na Zlatarsko jezero
Sledeći tekstJezero Paljuvi nadomak Uba – Razonoda za ribolovce

POSTAVI ODGOVOR

Unesite svoj komentar !
Unesite svoje ime