Bešenovačko jezero 2022 – Naš obilazak jezera

1
1182
Bešenovačko jezero 2022
Foto: srbijapodlupom.com - Bešenovačko jezero 2022

Bešenovačko jezero ili jezero Beli Kamen se nalazi u blizini sela Bešenovo, na Fruškoj gori. Udaljeno je oko dvadeset kilometara od Sremske Mitrovice i Rume. Nastalo je u nekadašnjem kopu, iz kojeg je beočinska cementara izvlačila rudu lapor. Sve osnovne informacije o ovom jezeru možete saznati klikom na link ovde, a u nastavku teksta možete pročitati detalje vezane za našu posetu jezeru.

Bešenovačko jezero 2022 – Naša poseta

Bešenovačko jezero važi za jedno od najlepših jezera na Fruškoj gori i nakon mnogobrojnih fotografija i video zapisa, koje smo videli, odlučili smo se da ga posetimo. Naziv je dobilo po najbližem naseljenom mestu, Bešenovu. Jezero je poznato i pod nazivom Beli kamen i bilo je veoma lako zaključiti kako je nastao taj naziv. Na obalama se i dalje nalaze ogromni ostaci belog kamena, koji imaju veoma nisku temperaturu, iako se nalaze na suncu tokom čitavog dana. Upravo na jednom od tih kamenova, proveli smo deo vremena i uživali u sunčanju.

Ka Fruškoj gori i jezeru krenuli smo iz pravca Novog Sada i u potpunosti smo se prepustili navigaciji. Navigacija je bila precizna i dovela nas je na svega dvadesetak metara od jezera, gde smo već počeli da naziremo šta nas očekuje. Za razliku od većine drugih fruškogorskih jezera, Bešenovačko jezero je veoma pristupačno i udaljeno je od glavnog puta svega stotinak metara. Prateći navigaciju, kada skrenete sa glavnog puta, naići ćete na veliki prostor pre samog jezera, koji predstavlja ogroman parking. Tu smo ostavili automobil, pored mnogih drugih, i krenuli pešaka ka jezeru. Pored puta ka jezeru, nalazi se i put koji vodi ka vrhu kamenoloma, ali se tu nalazi tabla na kojoj je naglašeno da je penjanje strogo zabranjeno, tako da smo se odlučili samo za obilazak jezera.

Bešenovačko jezero 2022
Foto: srbijapodlupom.com – Prilaz ka Bešenovačkom jezeru i pogled na plažu

Fotografija iznad prikazuje naš prvi pogled na jezero, nakon što smo se uputili ka njemu sa parkinga. Sa desne strane možete videti veliku i veoma lepo uređenu plažu, koja nas je iznenadila, jer smo do sad imali informacije koje su nam govorile kako je plaža u potpunosti divlja. Kasnije smo od drugih posetilaca čuli da je firma, koja je vlasnih jezera, nedavno uredila jednu stranu obale, dok su drugi delovi obale ostali netaknuti.

Bešenovačko jezero 2022
Foto: srbijapodlupom.com – Pogled na suprotnu stranu obale

Kako smo se približavali jezeru, naše oduševljenje i divljenje ovom mestu je raslo. U delićima sekunde smo shvatili da ovo nije jedno od previše izvikanih i bezukusno ispromovisanih mesta, već jedan pravi fruškogorski i srpski biser, čiju potpunu lepotu možete doživeti jedino uživo. Strme obale sa vegetacijom, čista i prozirna voda sa neobičnom tirkiznom, azurnom bojom, učiniće da se osećate kao da se ne nalazite u Srbiji, već negde na moru, u nekom zalivu. Tako bismo najjednostavije opisali osećaj, koji smo imali u sebi, kada smo stali uz samo jezero i pogledali ka drugoj strani obale. Pogledajte video ispod i uverite se i sami:

Bešenovačko jezero smo posetili sredinom maja, kada je temperatura počela da raste i već tada smo na obali zatekli preko pedesetak ljudi, dok su ga kasnije u toku dana obilazile i organizovane grupe turista. Iako je voda nešto hladnija, prosto je nemoguće odoleti i ne uskočiti u nju. Sa strane na kojoj se nalazi uređena plaža, prilaz vodi je u potpunosti omogućen i bezbedan. Druge delove obale predlažemo da obiđete ukoliko uživate u nečemu ekstremnijem i volite skokove u vodu. Takođe, postoje delovi jezera gde nakon plićaka vrlo brzo nailaze velike dubine, tako da Vam savetujemo da budete veoma oprezni ukoliko niste iskusan plivač.

Bešenovačko jezero 2022
Foto: srbijapodlupom.com – Bešenovačko jezero 2022

Naša preporuka

Ukoliko budeti u prilici da posetite Frušku goru, svakome preporučujemo da obiđe ovo mesto i uživa u zaista nestvarnom prizoru, koji će učini da se osećate kao da niste u Srbiji. Iako smo bili skeptični, nakon bezbroj savršenih fotografija ovog mesta, koje smo pogledali, ipak smo videli da Bešenovačko jezero uživo izgleda još nestvarnije. Kao jedinu manu ovom mestu, naveli bismo to što na plaži nema ni trunke hlada, tako da ukoliko želite da provedete čitav dan na jezeru, morate veoma dobro da se opremite, kako Vam sunce ne bi zadavalo previše problema.

Još jedna bitna informacija je ta da u okolini nema prodavnice i prvo naseljeno mesto se nalazi na nekih 4 kilometara udaljenosti, tako da je potrebno da ponesete dosta tečnosti sa sobom.

Da li ste posetili Bešenovačko jezero i kako ste Vi doživeli ovo mesto? Pišite nam u komentarima.

Ukoliko želite da pročitate još tekstova o drugim jezerima u Srbiji, kliknite ovde.

Prethodni tekstNagradni foto konkurs „Poseti Studenicu’’ 2022.
Sledeći tekstPlanine na Kosovu i Metohiji i njihovi najviši vrhovi

1 KOMENTAR

  1. Bio sam više puta tamo, jako prelep i ja mislim da je ovu jezero najlepše jezero u fruska gora!
    Svaki godine sam tu. Pozdrav od Nemačka

POSTAVI ODGOVOR

Unesite svoj komentar !
Unesite svoje ime