Jadranski sliv – Koje reke Srbije pripadaju ovom slivu

0
19705
Jadranski sliv
Foto: geotesla.wordpress.com

Jadranski sliv je drugi po veličini sliv u Srbiji i zahvata oko 5 procenata ukupne teritorije naše zemlje. Ukupna površina ovog sliva na teritoriji Republike Srbije je 4500 kilometara kvadratnih. Jadranski sliv obuhvata zapadni deo južne pokrajine, Kosova i Metohije, sa rekom Beli Drim, koja se u Albaniji spaja sa rekom Crni drim i formira reku Drim. One svoj zajednički tok nastavljaju sve do Jadranskog mora. Manji deo sliva je obuhvaćen i rekom Radika, koja se nalazi u južnom delu Kosova i Metohije, u oblasti Gora.

Jadranski sliv Srbije čine sledeće reke: 

 1. Beli Drim – Reka teče u dužini od 175 kilometara, od čega se 156 kilometara nalazi u Srbiji, a 19 u Albaniji. Izvor Belog Drima se nalazi na planini Žljeb, severno od Peći.
 2. Radika – Izvire na planini Vraca (deo Šar-planine), na nadmorskoj visini od 2200 metara. Dugačka je 44 kilometara i najveći deo njenog toka se nalazi u Makedoniji. Naziv Radika nosi od makedonske granice.
 3. Istočka reka – Leva pritoka Belog Drima. Dugačka je 21 kilometar i njen izvor se nalazi u blizini sela Istok, na Mokroj Gori.
 4. Klina – Reka Klina izvire na severoistočnim padinama Suve planine. Dugačka je 62 kilometra i uliva se u Beli Drim.
 5. Reka Move – Pritoka Kline
 6. Pećka Bistrica – Desna pritoka Belog Drima. Njen tok je dugačak 62,4 kilometara.
 7. Dečanska Bistrica – Nastaje na padinama planine Bogićevica i ona je desna pritoka Belog Drima. Dugačka je 53 kilometra.
 8. Erenik – Izvire na Prokletijama, na nadmorskoj visini od 2200 metara. Erenik je desna pritoka Belog Drima. Reka je dugačka 51 kilometar.
 9. Loćanska Bistrica – Duga je 50 kilometara i nastaje na Prokletijama, na nadmorskoj visini od 2200 metara. Kod naselja Đakovice se uliva u Erenik.
 10. Miruša – Leva pritoka Belog Drima i reka sa jednim od najlepših tokova.
 11. Rimnik – Leva pritoka Belog Drima.
 12. Topluga – Leva pritoka Belog Drima. Duga je 35 kilometara.
 13. Prizrenska Bistrica – Leva pritoka Belog Drima. Duga je 18 kilometara.

Ukoliko želite da saznate više informacija o rekama u Srbiji, kliknite ovde.

Prethodni tekstManasija – Zadužbina despota Stefana Lazarevića
Sledeći tekstGornja Savina isposnica – Pećinski kompleks

POSTAVI ODGOVOR

Unesite svoj komentar !
Unesite svoje ime