Geografski položaj Republike Srbije

0
28294
Foto: sr.wikipedia

Republika Srbija je suverena država koja se nalazi u jugoistočnom delu Evrope, na Balkanskom poluostrvu, na raskrsnici puteva srednje i jugoistočne Evrope. Graniči se sa 8 zemalja: Mađarskom, Rumunijom, Bugarskom, Albanijom, Hrvatskom, Makedonijom, Crnom Gorom, Bosnom i Hercegovinom. Ukupna dužina granica iznosi 2.397 km. Rebublika Srbija obuhvata površinu od 88.361 km² i zauzima trinaesto mesto u Evropi.

Administrativnim granicama, podeljena je na 3 dela:

  1. Autonomna pokrajina Vojvodina – 21.506 km²
  2. Centralna Srbija – 55.968 km²
  3. Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija – 10.887 km²

Matematički položaj Srbije

Srbija se nalazi severno od ekvatora i istočno od griniča. Nalazi se između 41°53´ и 46°11´ severne geografske širine и 18°49´ и 23°00´ istočne geografske dužine. Preko teritorije Srbije prelazi 45-a paralela, tako da se država nalazi u sredini severne Zemljine hemisfere, na istoj udaljenosti i od griniča i ekvatora.

Fizičkogeografski položaj Srbije

Što se tiče fizičkogeografskog položaja, Srbija je veoma raznovrsna. Srbija je:

  • Balkanska zemlja: Južno od Save i Dunava (Centralna Srbija i AP Kosovo i Metohija)
  • Panonska i srednjoevropska – Severeno od Save i Dunava (AP Vojvodina, koja se nalazi u Panonskoj niziji.)
  • Podunavska – Kroz Srbiju protiče Dunav, dužinom od 587,35 km
  • Kontinentalna zemlja – Nema izlaz na more

Ekonomskogeografski položaj Srbije

Ekonomskogeografski položaj Srbije nije najpovoljini, jer se naša zemlja nalazi u delu Evrope koji je privredno slabije razvijen od ostatka starog kontinenta. Pored toga, naša zemlja ima povoljan saobraćajni položaj. Sve saobraćajnice iz Severne, Zapadne i Srednje Evrope, ka jugoistoku Evrope i Aziji, prolaze kroz Srbiju. Najznačajnije saobraćajnice su Koridor 10 (proteže se od severa do juga zemlje) i Ibarska magistrala, koja spaja Beograd sa zapadnom Srbijom, severom AP Kosovo i Metohija i Crnom Gorom.

Najvažnija vodena saobraćajnica u Srbiji je Koridor 7, odnosno reka Dunav.

Geopolitički položaj Srbije

Geopolitički položaj Srbije je njenim položajem određen na Balkanskom poluostrvu. Balkansko poluostrvo ima veoma značajan položaj (spaja jugoistočnu Evropu i Aziju sa ostatkom Evrope), pa se zbog toga na ovom području uvek ukrštaju interesi velikih svetskih sila. Države sa kojima se Srbija graniči, učlanjene su u NATO pakt ili teže ka tome.

Prethodni tekstPlanina Kukavica
Sledeći tekstReka Vučjanka

POSTAVI ODGOVOR

Unesite svoj komentar !
Unesite svoje ime