Jezero Rovni – Tirkizni biser valjevskog kraja

1
12492
Jezero Rovni
Foto: instagram@marijajm - Jezero Rovni

Jezero Rovni je jedan od najvećih i najznačajnijih bisera zapadne Srbije. Nalazi se u Kolubarskom okrugu, između sela Stubo i Rovni, u opštini Valjevo. Rovni je veštačko jezero nastalo pregrađivanjem reke Jablanice. Površina ovog jezera iznosi 10,4 kilometara kvadratna, a najveća izmerena dubina jezera iznosi 67 metara.

Jezero Rovni

Jezero Rovni – Osnovne karakteristike i nastanak

Jezero Rovni je najveći i najpoznatiji objekat regionalnog vodoprivrednog sistema „Stubo-Rovni“ koji služi za snabdevanje vodom valjevskog regiona, odnosno gradova: Valjevo, Lazarevac, Lajkovac, Ub i Mionica. Izgradnja brane Stubo-Rovni je započeta 1988. godine, a prekinuta je nakon 3 godine, zbog nedostatka finansija. Godine 2001. je izgradnja nastavljena, konačni završetak je usledio u letnjim mesecima 2015. godine, a punjenje akumulacije je započeto u septembru iste godine.

Jezero Rovni

U prvoj fazi izgradnje su izgrađeni tuneli sa vodozahvatnom kulom, a u drugoj fazi se ti tuneli pretvaraju u temeljni ispust i zahvat. Radove na jezeru i brani su izvele velike kompanije „Hidrotehnika-Hidroenergetika“ i „Energoprojekt niskogradnja“.

Jezero je formirano u dolinama reka Jablanice i Sušnice.

Brana ima glineno jezgro koje ne propušta vodu, kao i kameni nabačaj. Visina brane iznosi 74,5 metara, dužina u kruni 450 metara, a širina u kruni iznosi 10 metara.

Veliku dilemu u javnosti je proizvela izgradnja ovog jezera i brane, jer je radi toga potopljena crkva Svetog Arhandjela Mihaila u selu Tubravić. Ova crkva je još poznata kao Valjevska Gračanica, nastala u XV veku i opstala je sve do 2016. godine, kada je potopljena punjenjem jezera Rovin.

Samo jezero svojom tirkiznom bojom, priroda koja ga okružuje, božanstven pogled i svež vazduh privlače pažnju mnogih turista.

Jezero Rovni

Predlažemo: Šta još posetiti u Valjevu i okolini

  • Vidikovac Velika Stena – Nalazi se u selu Stubo i omogućava božanstven pogled na čitavo tirkizno jezero Rovni. Staza vidikovca je duga oko 1,5 kilometar.
  • Spomenik borcima Revolucije – Spomenik je poznat još i kao Spomenik Stevanu Filipoviću ili Valjevac. Nalazi se u Valjevu na brdu Vidrak, a izgrađen je 1960. godine. Posvećen je pomenutom narodnom heroju i partizanskim borcima valjevskog kraja.
  • Manastir Lelić – Nalazi se u opštini Valjevo, u selu Lelić. Crkva je pretvorena u manastir 1960. godine. Manastir je zadužbina Vladike Nikolaja i njegovog oca Dragomira Velimirovića.
  • Manastir Ćelije – Nalazi se u opštini Valjevo, selu Lelić. Ovo je ženski manastir nastao u XIII veku i pripada Eparhiji valjevskoj Srpske pravoslavne crkve. Još uvek se sa sigurnošću ne zna ko ga je osnovao.
  • Klisura reke Gradac – Reka Gradac izvire na planini Povlen i protiče kroz Valjevo. Ona svojim tokom dubi svoj put i stvara klisuru. Vodotok ove reke je svrstan među najčistije u Evropi.
  • Petnička pećina – Nalazi se u selu Petnica, u opštini Valjevo. Petnička pećina je proglašena za spomenik prirode. Sastoji se od Gornje i Donje pećine.
  • Vidikovac Markova stolica – Nalazi se na brdu Vidrak, kod Valjeva. Legenda kaže da je Marko Kraljević seo na vrh brda da se odmori i na tom mestu je napravio zaravan. Od tuda naziv „ Markova stolica“.
  • Kula Nenadovića – Nalazi se na brdu Kličevac u Valjevu. Izgrađena je 1813. godine. Predstavlja nepokretno kulturno dobro kao spomenik kulture od velikog značaja.
  • Spomen kompleks Brankovina – Nalazi se na 11 kilometara od Valjeva. Poznato je i posebno po zaslužnim istorijskim ličnostima, spomenicima i zadužbinama. Ovaj spomen kompleks je zaštićena kulturnoistorijska celina i ima status znamenitog mesta.

U video prilogu ispod, možete pogledati kako izgleda jezero Rovni iz vazduha:

Jezero Rovni na mapi:

Ukoliko želite da pročitate još tekstova o drugim jezerima u Srbiji, kliknite ovde.

Foto: 1. instagram@petar.rajic84 , 2. instagram@vladimirbajic985 , 3. instagram@tijana.bajic.90

Prethodni tekstGornji Piljski vodopad – Toplodolski tobogan
Sledeći tekstJablanica i Obnica – Reke od kojih nastaje Kolubara

1 KOMENTAR

  1. Prelepo jezero koje ne sluzi nicemu! Novac iscrpljen iz budzeta drzave…na kilometre okolo ljudi nemaju vodu ni za osnovne potrebe a tek nesto drugo….zabranjeno kupanje, zabranjeno pecanje, zabranjeno sejanje(izuzev organskog)….cist primer loseg planiranja!

POSTAVI ODGOVOR

Unesite svoj komentar !
Unesite svoje ime