Jablanica i Obnica – Reke od kojih nastaje Kolubara

0
2503
Reka Jablanica
Foto: instagram@vladimirbajic985 - Reka Jablanica

Jablanica i Obnica su reke u severozapadnom delu centralne Srbije. Obe reke se nalaze u valjevskom kraju i predstavljaju sastavnice Kolubare, odnosno, reka Kolubara nastaje spajanjem Jablanice i Obnice u Valjevu.

Jablanica i Obnica – Osnovne karakteristike

Reka Obnica je dugačka 25 kilometara i izvire ispod planine Medvednik. Teče sve do Valjeva, do brda Vidrak, gde se sastaje sa Jablanicom i stvara reku Kolubaru. Prema određenim istraživanjima, ime reke potiče iz keltskog jezika – Abona, što znači reka.

U video prilogu ispod, možete pogledati kako izgleda jedan deo Obnice, odnosno Đedina brada:

Reka Jablanica izvire na istočnim padinama planine Jablanik. Dužina Jablanice je 21,5 kilometara. Površina sliva iznosi 148 kilometara kvadratnih. Dolinom reke vodi savremen asfaltni put od Valjeva, preko Povlena, ka Rogačici, Bajinoj Bašti, planini Tari, Kremni i Višegradu.

Na Jablanici je 2016. godine završena izgradnja jezera Rovni. Ono je nastalo pregrađivanjem reke Jablanice kod naselja Stubo i Rovni. Primarna namena jezera je vodosnabdevanje 200.000 stanovnika valjevskog kraja, a jezero predstavlja pravu turističku atrakciju i privlači veliki broj turista i fotografa. Sve o jezeru Rovni možete pročitati klikom na link ovde.

Jezero Rovni

Reke Jablanica i Obnica pripadaju crnomorskom slivu. Nije retkost da reke izazivaju poplave duž svojih tokova, na čemu se radi godinama unazad.

Ukoliko želite da pročitate još tekstova o drugim rekama u Srbiji, kliknite ovde.

Foto: 1. instagram@petar.rajic84 – Jezero Rovni

Prethodni tekstJezero Rovni – Tirkizni biser valjevskog kraja
Sledeći tekstKrmoljski vodopadi na Staroj planini – Donji i Gornji

POSTAVI ODGOVOR

Unesite svoj komentar !
Unesite svoje ime