Kućica na Drini – Simbol Bajine Bašte

0
1884
Kućica na Drini
Foto: instagram@gmr83

Kućica na Drini ili Kućica na steni se nalazi u Zapadnoj Srbiji. Smeštena je ispod obronaka planine Tare, na steni, na reci Drini i predstavlja simbol gradića Bajina Bašta, od čijeg centra je udaljena 2 kilometra.

Šta je i šta predstavlja kućica na Drini?

S obzirom na to da je kućica smeštena na veoma interesantnom mestu, uz čiju prirodu se neverovatno dobro uklopila, privlači veliku pažnju turista. Kućica je prvo predstavljala mesto odmora i mira, gde su mnogi usavršavali svoje plivačke i kajakaške sposobnosti. Zatim je nastala ideja da se iskoristi to što je kućica na takvoj lokaciji, tako što se počela odvijati manifestacija svakog jula. U pitanju je Drinska regata, koja okuplja ljude iz celog sveta.

Kućica na Drini

Kućica na Drini i njena istorija

Ova kućica krije simpatičnu priču o svom nastanku. Leta 1968. godine, grupa dečaka je dobila ideju da od dasaka, upravo na ovom mestu, napravi kućicu, kako bi se zaštitili od sunca. Njihovu ideju je realizovao Milija Mandić Gljiva. Nažalost, u jesen iste godine, Drina je odnela daske i uništila kuću. Ova izvanredna ideja je i dalje živela, sve dok se ponovo, odmah iduće 1969. godine, nije ostvarila. Napravljena je nova kućica od novog materijala.

Nabujala Drina je svojim vodostajima nekoliko puta rušila kućicu, a ona je bila izgrađivana iznova i iznova. Kada je bila srušena 1999. godine, njena obnova je čekala tek 2005. godinu, kada su na steni izlivene dve betonske grede, koje su služile kao čvrsta osnova kućici. Zbog poplava 2010. godine je došlo do ponovnog uništenja kućice, a to je ujedno bilo i poslednje uništenje. 2011. godine je obnovljena i kućica upravo takva i dan danas živi i predstavlja simbol Bajine Bašte.

Kućica na Drini

Zanimljivosti o kućici na Drini

Zanimljivo mesto na kom se nalazi, učinilo je ovu kućicu veoma interesantnom čitavom svetu. 2012. godine postaje popularna i poznata u čitavom svetu i tada počinje da privlači široku masu. Neke od zanimljivosti vezanih za nju su:

  • Časopis „ Nacionalna geografija“ ovoj kućici posvetio određeni broj časopisa. To se desilo 2012. godine kada je u njihovom takmičenju proglašena za fotografiju meseca avgusta. Tada je kućica na Drini bila svetska atrakcija, pa joj je 2013. godine  engleski „Daily Mail“ posvetio članak
  • Svrstana je u top 16 najčudnijih kuća na svetu od strane „Business Insider“ kompanije
  • Kućica na Drini ima mogućnost podizanja prednjeg i zadnjeg zida. To je osmišljeno kako bi reka, kada je veliki vodostaj, prolazila kroz nju, a ne udarala u nju

Kućica na Drini

Pored zanimljive kućice na Drini, ukoliko posetite opštinu Bajina Bašta, obavezno obiđite i jezero Perućac, treće najveće jezero u Srbiji. O njemu možete pročitati sve klikom na link ovde.

Ukoliko želite da pročitate još tekstova o drugim zanimljivim mestima u Srbiji, kliknite ovde.

Foto: 1. instagram@drinausrcu , 2. instagram@sl0bodan , 3. instagram@neshom

Prethodni tekstVodopad Bigar u podnožju Stare planine – 35m
Sledeći tekstTopčiderska reka – Jedina „beogradska“ reka

POSTAVI ODGOVOR

Unesite svoj komentar !
Unesite svoje ime