Reka Kosanica – Najveća pritoka Toplice – Južna Srbija

0
1271
Reka Kosanica

Reka Kosanica je reka u južnoj Srbiji i najveća pritoka Toplice, u koju se uliva sa desne strane. Nastaje spajanjem Male i Velike Kosanice, južno od naselja Rača. Reka Kosanica je duga 34 kilometra, a naziv je dobila po području kroz koje teče, a koje predstavlja južni deo opštine Kuršumlije.

Reka Kosanica i njene osnovne karakteristike

Reka Kosanica u ranom proleću ima karakteristike bujične reke, zbog snega koji se topi sa okolnih planina. Nije retkost da poplavi okolna područja. Tokom leta, dešava se potpuno suprotna situacija. Veoma često, zahvaljujući velikim vrućinama i korišćenju vode iz reke za navodnjavanje njiva, Kosanica presuši u većem delu svog toka. Dešavalo se da u proslošti presuši čak i do 15 kilometara. To katastrofalno utiče na riblji fond reke, kao i na biljni i životinjski svet oko njenog korita. Osim toga, probleme imaju i meštani, koji vodu iz reke koriste za navodnjavanje njiva, ali i za piće.

Reka Kosanica

Jedina značajnija pritoka ove reke je Prolomska reka, koja se u nju uliva sa desne strane. Prolomska reka je dugačka 23 kilometra. Kosanica pripada crnomorskom slivu.

Reka je bogata klenom, potočnom mrenom i drugim autohtonim vrstama riba.

Ukoliko želite da pročitate spisak svih reka u Srbiji, kliknite ovde.

Ukoliko želite da pročitate još članaka o drugim rekama u Srbiji, kliknite ovde.

Foto: instagram@radosmilenkovic

Prethodni tekstVodopad Joževac kod Milušinca – Milušinački vodopad
Sledeći tekstVodopad Tupavica – Najlepši vodopad u Srbiji

POSTAVI ODGOVOR

Unesite svoj komentar !
Unesite svoje ime