Ćorov vodopad – Prirodna lepota opštine Medveđa

0
1945
Ćorov vodopad
Foto: instagram: @__nature__beauty

Ćorov vodopad se nalazi na Ćorovom potoku u ataru sela Petrilje, u opštini Medveđa na jugu Srbije. Dužina potoka od izvora do ušća u Tularsku reku iznosi svega 500 metara, a po rečima i najstarijih meštana, ne pamti se da je ikada presušio. Zbog svog kratkog toka i manjeg delovanja ljudi na prirodu, ova izvorska voda je pitka.

Ćorov vodopad je visok 18 metara i udaljen je oko 300 metara od magistralnog puta M9, koji povezuje Leskovac i Prištinu, 8 kilometara od Medveđe i 7 kilometara od Sijarinske Banje. U blizini vodopada nalazi se i malo jezero u kojem ribolovci mogu uhvatiti karaša, babušku, krušku i klena.

Ćorov vodopad je prepoznat kao dobar turistički lokalitet 2016. godine, od strane zaposlenih u Turističkoj organizaciji Medveđe. Veoma dugo su za postojanje ovog vodopada znali samo meštani sela Petrilje. U proleće 2017. godine započeta je akcija uređenja lokaliteta. Dobrovoljnim radom i materijalnim sredstvima zaposlenih izgrađeni su pešački mostovi i uređene staze, koje vode do vodopada. Tokom akcije, vodilo se računa o tome da se ne naruši prirodni ambijent koji okružuje vodopad. Na par desetina metara od Ćorovog vodopada izgrađeni su letnjikovac i mini park.

Kako bi posetioci ovog kraja čuli za vodopad, postavljena je putna signalizacija, koja je označavala mesto gde se nalazi vodopad. Postavljana je na samim ulazima u opštinu Medveđa.

U videu ispod možete pogledati kako izgleda Ćorov vodopad i prilaz koji vodi ka njemu:

Ukoliko želite da saznate još zanimljivih informacija o drugim vodopadima u Srbiji, kliknite ovde.

Prethodni tekstGajeva planina – Zapadna Srbija
Sledeći tekstPlanina Javorje i najviši vrh Ober (1486mnv)

POSTAVI ODGOVOR

Unesite svoj komentar !
Unesite svoje ime