Ostrvica – Tvrđava i vulkanski vrh planine Rudnik

0
6014
ostrvica
Foto: agronews.rs - vrh Ostrvica

Ostrvica je vulkansko uzvišenje u okviru Rudničkog masiva, koje dominira selima Varnice, Zagađe, Dragolj i Trudelj u opštini Gornji Milanovac. Nadmorska visina vrha je 758 metara. Po poreklu, ovaj vrh predstavlja ostatak razorne vulkanske kupe. Ostrvica je takođe i srednjovekovna tvrđava, čiji se ostaci nalaze na istoimenom vrhu, u ataru sela Varnice.

Zahvaljujući svom obliku i položaju, Ostrvica je u srednjem veku bila značajna, jer se na njoj nalazilo vojno utvrđenje, čiji se ostaci mogu videti na samom vrhu planine. Legenda kaže da je utvrđenje podigla Prokleta Jerina, koja je umrla u obližnjem utvrđenju Rudnik. Vrh Ostrvica je 2009. godine proglašen za spomenik prirode.

Tvrđava Ostrvica

U izvorima se prvi put javlja nakon smrti srpskog kralja Milutina, kada su se u utvrđenje sklanjali Dubrovački trgovci, koji su boravili u susednoj tvrđavi Rudnik. Krajem 14. veka, Ostrvica je poslužila kao utočište vojvodi Nikoli Zojiću, gospodaru rudničkog kraja. On je sa Novakom Belocrkvićem, vladarom Hvosne i Toplice, organizovao pobunu protiv mladog kneza Stefana Lazarevića. Pobuna je otkrivena, nakon čega se Nikola sa suprugom i 4 ćerke sklonio u utvrđenje, u kojem se zamonašio i tako izbegao smrt.

Osmanlije su prvi put zauzele tvrđavu 1438. godine, da bi nakon obnove Srpske despotovine 1443. godine tvrđava bila vraćena Đurađu Brankoviću. Ostrvica pada ponovo u osmanske ruke 1454. godine i nije poznato kada je tvrđava napuštena.

Zbog veoma malo očuvanih ostataka, nije moguće precizno rekonstruisati izgled nekadašnje tvrđave. Pretpostavlja se da je citadela bila sačinjena iz dva dela, smeštena na dva najviša dela vrha, koji su međusobno bili povezani bedemom i sa južne strane zaštićeni suvim šancem. U podnožju Ostrvice se nekada prostiralo tvrđavsko podgrađe.

U sledećem videu možete pogledati kako izgleda planinski vrh Ostrvica, kao i pogled koji se pruža sa njega.

Ukoliko želite da saznate više informacija o tvrđavama u Srbiji, kliknite ovde.

Prethodni tekstNajviši vrhovi planine Rudnik – Top 10
Sledeći tekstBrestovačko jezero – Biser Radan planine

POSTAVI ODGOVOR

Unesite svoj komentar !
Unesite svoje ime