Arnautski raven – Biljka iz porodice lincura

0
838
Arnautski raven – biljka iz porodice lincura
Foto: sr.wikipedia/Opioła Jerzy

Arnautski raven, poznat još kao tačkasta lincura, pegava sirištara, pegava lincura, je biljka iz porodice lincura. Koristi se u narodnoj medicini, poput drugih vrsta u okviru roda. U Srbiji je zaštićena vrsta.

Rasprostranjenost i uslovi sredine

Arnautski raven je rasprostranjen u planinskim predelima srednje i južne Evrope. Raste na silikatnoj podlozi, na nadmorskoj visini od 1400m do 2500m. Javlja se na kamenitim pašnjacima i utrinama, najčešće u četinarskim šumama. U našem okruženju, ova biljka može se naći, osim na planinama Srbije, u Hrvatskoj, Crnoj Gori, Makedoniji, Sloveniji i Bosni i Hercegovini.

Opis arnautskog ravena

Ova biljka je višegodišnja zeljasta biljka. Ima debelo, valjkasto podzemno stablo (rizom), razgranato, dužine do 1m. Stablo je visine od 40cm do 60cm, nerazgranato i šuplje. Gornji deo stabla je svetloljubičast. Listovi u donjem delu stabla su kratki, a u gornjem naspramni, jajasti. Cvetovi su skupljeni u pazusima listova u gornjem delu stabla ili na njegovom vrhu. Krunica je svetložute boje sa tamno ljubičastim pegama.

Upotreba arnautskog ravena

Koristi se u narodnoj medicini. Prikuplja se koren (rizom) i bere se kad je biljka u fazi cvetanja (leto i početak jeseni). Ukus je gorak ali je izvrsno sredstvo za podsticanje apetita.

Ova biljka je zaštićena zakonom i njeno branje je regulisano zakonom.

Prethodni tekstPlanina Bić
Sledeći tekstJagat – Srednjovekovna tvrđava nadomak Priboja

POSTAVI ODGOVOR

Unesite svoj komentar !
Unesite svoje ime