Borački krš – Prirodni fenomen i spomenik prirode

0
970
Borački krš
Foto: knicturizam.org.rs

Borački krš je redak reljefni fenomen i uzvišenje u gružanskom kraju. Nastao je od vulkanskih stena, koje mu daju neverovatan izgled. Borački krš  pripada Rudničkom masivu, koji je nastao pre 20 miliona godina, a čini ga veliki niz stena velike čvrstine i postojanosti. Najviši vrh ovog uzvišenja se nalazi na 515 metara nadmorske visine.

Zbog svoje vrlo karakteristične boje i svetlucavih delova, borački kamen se koristi kao ukrasni kamen u građevinarstvu. Borački krš je odlukom Vlade Republike Srbije 2019. godine proglašen spomenikom prirode. Njime će upravljati preduzeće Srbijašume.

Borački krš je zanimljiva destinacija svim planinarima. Uspon nije previše težak, ali nije ni lak. Na samom vrhu Boračkog Krša nalazi se krst, koji predstavlja simbol srednjovekovnog grada Borač. U šumi se i dalje mogu videti ostaci ovog drevnog grada, koji je za vreme vladavine despota Stefana Lazarevića imao veliki značaj. U podnožju se nalazi i dobro očuvano srednjovekovno groblje.

Do Boračkog krša se dolazi autoputem Beograd-Niš. Nakon isključenja za Aranđelovac i dolaska do Topole, ide se putem Kragujevac Knić. Borač je udaljen 140 kilometara od Beograda.

Prethodni tekstReka Gruža
Sledeći tekstPlanina Devica – Bogorodična planina

POSTAVI ODGOVOR

Unesite svoj komentar !
Unesite svoje ime