Jezero Zaova – Oaza mira nadomak Požarevca

0
3324
Jezero Zaova
Foto: instagram@kana_movana - Jezero Zaova

Jezero Zaova se nalazi na oko 20 kilometara jugoistočno od Požarevca, južno od puta za Petrovac na Mlavi. Pripada teritoriji opštine Malo Crniće. Jezero Zaova ima ukupnu površinu od oko 3 hektara i napaja se vodom iz više manjih šumskih potoka. Nastalo je akumuliranjem vode iz više manjih potoka. U neposrednoj blizini jezera nalaze se manastir Zaova i istoimeno odmaralište.

Jezero Zaova i njegove osnovne karakteristike

Maksimalna dubina jezera Zaova kod brane dostiže 5 metara, dok se njegova prosečna dubina na ostalim mestima kreće između 3 i 4 metra. Jezero okružuje veoma gusta šuma i predstavlja idealno mesto za sve ljubitelje čistog vazduha i prirode. U jezeru živi više vrsta ribe: štuka, som, klen i bela riba, što omogućava pravo uživanje ribolovcima na ovom mirnom mestu. U poslednje vreme, ribe je sve manje, ali to nikako ne smanjuje uživanje ribolovcima.

U video prilogu ispod, možete pogledati kako izgleda jezero Zaova, kao i istoimeno izletište:

Dešavanja na jezeru Zaova i izletište Zaova

Opština Malo Crniće krajem avgusta, svake godine na ovoj lokaciji održava manifestaciju Stiško selo. U okviru manifestacije se organizuje takmičenje u pripremi riblje čorbe i gulaša, izložba raznih udruženja iz ovog kraja i kulturno umetnički program. Prethodne godine (2020.), Turistička organizacija opštine Malo Crniće je otkazala manifestaciju zbog loše epidemiološke situacije, a mi se nadamo da će se tradicionalna manifestacija Stiško poselo nastaviti već ove godine.

Pored jezera Zaova, nalazi se klupa ljubavi, koju je postavila Turistička organizacija Malog Crnića. Ispostavilo se da je ova ideja odlična, pa je ovo mesto brzo postalo izletište, koje uglavnom posećuju mladi ljudi. Sada poseduje više klupa i predstavlja idealno mesto za odmor u prirodi. Zabranjeno je puštanje glasne muzike i paljenje vatre, kako bi svi mogli podjednako da uživaju.

Jezero Zaova

Manastir Zaova

Manastir Zaova pripada Braničevskoj eparhiji Srpske pravoslavne crkve. U izvorima se prvi put pominje 1467. godine, ali je prema jednoj legendi podignut 1375. godine. Ono što se pouzdano zna jeste to, da živopis manastira potiče iz doba vladavine kneza Aleksandra Karađorđevića, između 1842. i 1858. godine. Kako legenda kaže, manastir su izgradili braća Pavle i Radule, na mestu gde su ubili svoju sestru Jelicu. Oni su, nakon što su je rastrgli konjima, saznali da je nevina i da su napravili veliku grešku. Na mestu gde je Jelica stradala nastala je crkva, oko je koje su braća izgradila manastir. Sve o manastiru Zaova i legendi možete pročitati klikom na link ovde.

Jezero Zaova na mapi

Do jezera se dolazi asfaltnim putem. Put je veoma dobro obeležen i bez problema ćete stići na odredište.

Ukoliko želite da pročitate još članaka o drugim jezerima u Srbiji, kliknite ovde.

Prethodni tekstManastir Zaova i legenda o nevino stradaloj Jelici
Sledeći tekstBoranja – Planina u zapadnoj Srbiji – Dinarske planine

POSTAVI ODGOVOR

Unesite svoj komentar !
Unesite svoje ime