Manastir Zaova i legenda o nevino stradaloj Jelici

0
7462
Manastir Zaova
Foto: vodickrozsrbiju.rs - Manastir Zaova

Manastir Zaova pripada Braničevskoj eparhiji Srpske pravoslavne crkve i nalazi se u blizini naselja Veliko Selo, u šumi, nedaleko od magistralnog puta Požarevac-Petrovac. Nalazi se na teritoriji opštine Malo Crniće

Istorija manastira Zaova

Manastir Zaova se u izvorima prvi put pominje davne 1467. godine, ali je prema jednoj legendi podignut još u drugoj polovini četrnaestog veka, za vreme vladavine kneza Lazara Hrebeljanovića. Manastirska crkva je izgrađena u moravskom stilu, sa osnovom upisanog krsta bez kubeta i posvećena je arhistratizima Mihajlu i Gavrilu. Manastir Zaova je nekoliko puta porušen i obnavljan, a poslednji put u doba prve vladavine Miloša Obrenovića.

Živopis manastira potiče iz doba vladavine kneza Aleksandra Karađorđevića, između 1842. i 1858. godine. Uradio ga je Živko Pavlović, dobar i veoma tražen slikar toga perioda. U blizini manastira se nalaze i dva izvora, za koje narod veruje da su lekoviti. Ispred manastira je postavljen bunar želja. Veruje da se uz Jeličin blagoslov, svaka želja ispuni.

Manastir Zaova

Legenda o nastanku manastira

Za nastanak manastira Zaova vezuje se legenda, koja je opevana u narodnoj pesmi Bog nikome dužan ne ostaje. Prema toj narodnoj pesmi, Jelica je bila sestra lokalnih vlastelina, Pavla i Radula. Pavlova supruga je bila ljubomorna na nju, zbog čega je ubila svoje dete i za to optužila Jelicu. Pavle i Radule su poverovali u njenu priču i za kaznu su vezali sestru za 4 konja, koje su zatim pustili na četiri strane sveta da je rastrgnu. Na mestu gde je ubijena, nastala je crkva oko koje su braća izgradila manastir, nakon što su saznali istinu i pokajali se. Prema legendi, manastir je sagrađen 1375. godine.

U video prilogu ispod, možete pogledati kako izgleda manastir Zaova, kao i njegova unutrašnjost, ali i priroda koja ga okružuje:

U manastirskoj crkvi se nalazi uzidan grob, za koji se veruje da je grob Jelice, a iznad njega je na fresci prikazano kako je četiri bela konja rastežu na sve četiri strane sveta.

Manastir Zaova na mapi

Do manastira se dolazi kada krenete iz Požarevca za Žabare. Nakon dvadesetak kilometara, naići ćete na tablu, koja vam pokazuje da skrenete sa glavnog puta. Manastir Zaova se nalazi u šumi, na oko 1 kilometar od glavnog puta. U blizini manastira se nalaze istoimeno odmaralište i jezero.

Ukoliko želite da pročitate još članaka o drugim manastirima u Srbiji, kliknite ovde.

Prethodni tekstKaluđerski skok – Najviši vodopad u Srbiji (232m)
Sledeći tekstJezero Zaova – Oaza mira nadomak Požarevca

POSTAVI ODGOVOR

Unesite svoj komentar !
Unesite svoje ime