Rosomački lonci ili kanjon reke Rosomače

0
4211
Rosomački lonci
Kanjon reke Rosomače, poznat još po nazivima Rosomački lonci, Rosomačko grlo i Slavinjski lonci, nalazi se u karpato-balkanskoj, odnosno nišavskoj oblasti u jugoistočnoj Srbiji.

Šta su Rosomački lonci i gde se nalaze?

Ovaj prirodni fenomen je deo rečne doline reke Rosomače i nastao je pre više miliona godina usecanjem istoimene reke u stensku masu Stare planine, tekući ka reci Visočici.
Rosomački lonci
Prezicna lokacija ovog fenomena je upravo Stara planina i nalazi se u Parku prirode „Stara planina“, u čijoj su okolini veoma interesantna mesta za turiste, kao i crkva Svetog Đorđa iz 16. veka.
Reka Rosomača svojim tokom kroz kanjon, na nadmorskoj visini od 775 metara, stvara niz predivnih slapova i vodopada, čime je Stara planina najbogatija i po tome prepoznatljiva.

Kako je nastao naziv ,,Rosomački lonci“?

Kanjoj reke Rosomače je najprepoznatljiviji po nazivu Rosomački lonci. Naziv je nastao tako što je reka probijala i usekla proširenja sa virovima, koja svojim izgledom podsećaju na lonce. To je nastalo na mestima gde reka naglo pada u korito sa kaskada. Širina ovih „lonaca“ na pojedinim mestima iznosi i 4 metra.
Čitava oblast oko kanjona je od kamenih zaravni pokriven travom ili žbunjem. Stene su veoma strme i preti opasnost ukoliko im se priđe, sam prilaz je gotovo nemoguć. Voda je izuzetno hladna, jedva dostiže svoju maksimalnu temperaturu od svega 5 stepeni.
Rosomački lonci
Zbog svoje nepristupacnosti i opasnosti koje prete pri prilasku, najpoželjnije je posetiti Rosomačke lonce leti i u grupama. Najbolji pogled na Rosomačke lonce se pruža sa leve ivice kanjona, koja je i najpristupačnija.
Osim Rosomačkih lonaca, može se sa leve, najpristupačnije ivice, uhvatiti neverovatan pogled na litice crvenkastog kamena. Takođe, u blizini se nalazi pomenuta crkva Svetog Đorđa iz 16. veka. Živopis je iz 1844. godine, a sama crkva je trenutno u jako lošem stanju.
Rosomački lonci
Ukoliko želite da pročitate još tekstova o drugim, zanimljivim mestima, koja možete obići u Srbiji, kliknite ovde ovde.

Foto: instagram@dele15

Prethodni tekstManastir Gračanica – Zadužbina kralja Milutina (14. Vek)
Sledeći tekstOvčarsko-kablarska klisura – Šta videti i obići

POSTAVI ODGOVOR

Unesite svoj komentar !
Unesite svoje ime