Veliki Rzav – Jedna od najčistijih reka u Srbiji

0
3132
Veliki Rzav
Foto: srbijazamlade.rs

Veliki Rzav je reka koja izvire u podnožju planine Mučanj, koja se nalazi između naselja Ivanjica i Kokin Brod, kao i između planina Murtenice i Javora. Nastaje od Presečke reke i Jamčice. Prva izvire u podnožju planine Čemernice, a druga kod sela Mičioci. Dugačak je 62 kilometra i teče sve do mesta Arilje, nakon koga se uliva u Moravicu. Veliki Rzav pripada crnomorskom slivu i važi za jednu od najčistijih reka u Srbiji.

Tok reke Veliki Rzav

Od sela Močioca, Rzav teče kanjonom do Visoke, naselja u opštini Arilje. U tom delu nema pristupnih puteva, a reka nije plovna čak ni za čamce. Od naselja Visoke se ulazi u Visočki kanjon, gde reka postaje ponovo plovna, ali samo u slučajevima kada je vodostaj visok. Između naselja Radoševa i Kruščice se nalazi suženje i kaskada visine oko 2 metra. Tu počinje Radoševski kanjon koji je dug oko 4 kilometra. Kod naselja Svračkova se Mali Rzav uliva u Veliki, sa desne strane.

Plaže na Velikom Rzavu

Uz reku Veliki Rzav postoji popriličan broj plaža, kao što su: Urjak, Bosa Noga, Žuta Stena. Plaže su uređene, sa barovima u hladovini i u blizini vode. Nije retkost da se održavaju i celodnevni koncerti. Ispod plaže Bose Noge se nalaze Sonjine Čari, nezgodan i uzak prolaz za čamce, koji je prolazan samo pri većim vodostajima. Ispod Žute Stene se nalazi brana Ševelj, a posle te brane, Rzav protiče kroz Arilje, gde se uliva u Moravicu.

Veliki Rzav je veoma popularna destinacija za sve ljude koji žele da osete adrenalin. Reka je veoma brza, pa je pogodna za rafting. Rafting počinje od mosta u naselju Kruščići.

Ribolov na reci Veliki Rzav 

Ribolov je dozvoljen 7 meseci godišnje, od 1. marta pa do 30. oktobra, po principu „uhvati-pusti“. Reka je bogata lipljenom i pastrmkom, a nije retkost ni naići na klena. U poslednjih nekoliko godina, lipljen dominira sve više.

U video prilogu ispod, možete videti kako izgleda plaža Urjak, kao i reka Rzav u ovom delu toka:

Ukoliko želite da pročitate više tekstova i da saznate više informacija o drugim rekama Srbije, kliknite ovde.

Prethodni tekstMučanj: Planina sa najlepšim pogledom na ivanjički kraj
Sledeći tekstNajviši vrh Šumadije i Rudnika – Cvijićev vrh (1132mnv)

POSTAVI ODGOVOR

Unesite svoj komentar !
Unesite svoje ime