Vodopad Skakalo na Divčibarama – Planina Maljen

0
3695
Vodopad Skakalo
Foto: instagram: @divcibaresmestaj - Vodopad Skakalo

Vodopad Skakalo se nalazi na reci Manastirici, na planini Maljen. Smešten je u predelu najpoznatijeg i najpopularnijeg turističkog mesta na Maljenu, Divčibarama. Vodopad je visok 30 metara i nalazi se na sedmom mestu, na listi najviših vodopada Srbije.

Ono po čemu je ovaj vodopad poznat jeste da se nalazi na vrlo nepristupačnom terenu, tako da predstavlja pravi izazov za avanturiste. Nadmorska visina na kojoj se nalazi vodopad Skakalo iznosi 781 metar. Najviše vode ovim vodopadom se sliva tokom proleća ili kišnih perioda, pa je samim tim pristup vodopadu tada veoma otežan ili u potpunosti nemoguć.

Vodopad Skakalo se može posmatrati kao pravi kompleks vodopada, jer se sastoji od jednog velikog vodopada i dva manja. Pristup vodopadu je u samom njegovom podnožju omogućen.

Naziv vodopada nastao je u narodu. Ljudi su govorili kako reka Manastirica u svom gornjem toku skače, pa je tako nastao i naziv vodopada, Skakalo.

Ovaj vodopad je jedna od glavnih atrakcija Divčibara, po kojoj je ovo mesto postalo poznato turistima. Vodopad predstavlja nezaobilaznu destinaciju svima koji posete planinu Maljen i valjevski kraj. Nalazi se veoma blizu glavnog puta i postoje znakovi koji vode do njega. Voda se čuje već nakon nekoliko minuta pešačenja ka vodopadu. Sam put do vodopada je strm i ne preporučuje se da krenete u papučama, klompama i sličnoj obući. Može se doći i iznad vodopada, za šta je potrebno dosta više truda, ali definitifno vredi uložiti trud za ovakav prizor.

U video prilogu ispod, možete pogledati kako izgleda vodopad Skakalo:

Ukoliko želite da pročitate još tekstova o drugim vodopadima u Srbiji, kliknite ovde.

Prethodni tekstReka Manastirica na planini Maljen
Sledeći tekstPlanina Venčac – Biser Šumadije koji nestaje

POSTAVI ODGOVOR

Unesite svoj komentar !
Unesite svoje ime