Graševačka reka na Kopaoniku – 1540 metara NV

0
758
Graševačka reka
Foto: stvarnostonline.co.rs - Graševačka reka

Graševačka reka izvire na istočnoj padini planine Kopaonik, kod mesta Metođe, na nadmorskoj visini od 1540 metara. Graševačka reka je desna pritoka Rasine, u koju se uliva kod gradskog naselja Brus, na 835 metara nadmorske visine. Dužina ove reke je 22 kilometara.

Graševačka reka – Karakteristike

Prosečni pad korita reke je oko 10 promila. Graševačka reka teče kroz stenovite doline i brdovita sela opštine Brus, gde se njen tok širi i sužava. Nakon ulaska u grad Brus, pa sve do mesta gde se uliva u Rasinu, dostiže maksimalnu širinu od 40 metara. Dubina reke varira između 0,5 i 1,2 metra, a pritoke su joj manje reke i potoci. Neke od najvećih pritoka su Maksimova reka i Vlajkovački potok, kod sela Vlajkovci. Reka često ima karakteristike prave bujice, a poprilično česta pojava je i izlivanje vode iz rečnog korita i plavljenje priobalnih delova. Zemlja oko donjeg toka reke je dosta plodna, dobra za obrađivanje i veoma pogodna za navodnjavanje.

Flora, fauna i čistoća reke

Graševačka reka je veoma bogata životinjskim i biljnim svetom. Stanište je velikog broja riba kao što su pastrmka, klen, krkuša, keder, belica i tako dalje. Mogu se videti i vidre, zmije i rakovi. Reka prolazi kroz dosta gustih šumaraka, a najviše su izražena stabla topole. Tokom čitavog toka reke se mogu naći izvori vode, koji su ispravni za piće. Zbog zdrave okoline oko Graševačke reke i zbog blizine puta za Kopaonik, u okolnim selima se mogu naći razni proivodi kao što su: mleko, med, sirevi, pečurke, voće i povrće.

Čistoća same reke poslednjih godina postaje alarmantna, iako je reka nekada važila za najčistiju reku sa veoma bistrom vodom. Uz tok reke većim delom ne postoje kante i kontejneri, pa veliki deo otpada završava u samoj reci. Reka već godinama nije očišćena, osim u slučajevima gde se organizuju pojedinci ili grupa građana. To je za veliku pohvalu i svi bismo se trebali ugledati na njih, ali potrebna je akcija nadležnih ljudi, kako bi čistoća srpskih reka bila na prihvatljivom nivou. Pored ovoga, u poslednje dve godine, reka i njena okolina su uzurpirane pokušajima da se izgradi mini hidroelektrana, koje su meštani uspešno sprečili.

Uz sam tok reke se nalazi nekoliko ugostiteljskih i turističkih objekata. Graševačka reka svojim celim tokom teče uporedo sa važnim putem Brus – Kopaonik. Graševačka reka pripada crnomorskom slivu.

Ukoliko želite da pročitate još tekstova o drugim rekama u Srbiji, kliknite ovde.

Prethodni tekstPlanina Venčac – Biser Šumadije koji nestaje
Sledeći tekstValja Prerast – Najveći prirodni, kameni most u Srbiji

POSTAVI ODGOVOR

Unesite svoj komentar !
Unesite svoje ime