Rasina – Čarapansko more i zlatonosna reka

0
2853
Rasina
Foto: instagram@srna.90 - Rasina kod Kruševca

Rasina je reka u centralnoj Srbiji i izvire na padinama planina Goč i Željina, ispod Crnog Vrha, na nadmorskoj visini od 1340 metara. Nastaje od izvorišnih krakova Velike i Burmanske reke. Nakon 92 kilometra od izvora, uliva se u Zapadnu Moravu, na oko 5 kilometara nizvodno od Kruševca, na nadmorskoj visini od 134 metara. Rasina pripada crnomorskom slivu.

Rasina

Reka Rasina i njen tok

Rasina ima sliv površine 981 kilometar kvadratni i pad korita od 13 promila. Teče dubokom dolinom, koja se ka donjem toku postepeno proširuje dostižući širinu čak i do 3 kilometra. Do sela Razbojne, u opštini Brus, teče klisurastom dolinom sa malim erozionim proširenjima, a upravo jedno takvo se nalazi kod Brusa. Između Razbojne i Zlatara protiče plitkim i širokim koritom kroz Dobroljubačku kotlinu, da bi zatim ušla u Zlatarsku klisuru, u kojoj gradi nekoliko uklještenih meandara. Nizvodno od naseljenog mesta Majdevo, Rasina ulazi u Kruševačku kotlinu, čija je dolina široka i izvijugana. U blizini mesta gde se uliva u Zapadnu Moravu, reka je široka oko 40 metara i dostiže najveću dubinu od jednog metra.

U video prilogu RTV-a Kruševac, možete pogledati kako izgleda najomiljenija plaža Kruševljana, na ″Čarapanskom moru″:

Sliv Rasine ima izrazito asimetričan oblik. Osim rečice Zagrže, koja Rasini pritiče sa planine Goč, sa leve strane u izvorišnom delu, sve ostale pritoke Rasine dotiču sa desne strane. Najveće pritoke su Graševačka reka sa Kopaonika, čija je dužina 22 kilometra i Blatašnica sa ukupnom dužinom od 18 kilometara.

Rasina daje Zapadnoj Moravi prosečno 9 metara kubnih vode u sekundi. Poseduje karakter prave bujice, jer su joj amplitude proticaja vrlo izrazite. Tokom aprila raspolaže sa gotovo 5 puta većom količinom vode nego u avgustu. Prema određenim podacima, najbogatija vodom je bila u aprilu 1958. godine, kada se u Zapadnu Moravu prosečno ulivalo 342 metara kubnih vode u sekundi. Da bi se ublažile ovako velike razlike proticaja i da bi se zaustavio nanos koji reka prinosi, u Zlatarskoj klisuri je 1979. godine podignuta brana visoka 55 metara i formirano je jezero Ćelije.

Rasina

Bogatstva Rasine – Zlato i riblji fond

Rasina važi za reku bogatu zlatom i prema procenama nekih stručnjaka, njeno dno, kao i dno jezera Ćelije, je veoma bogato ovim metalom. Pojedinci na obalama Rasine već decenijama se uspešno bave ispiranjem ovog zlatnog praha. Ono što nije zaobišlo Rasinu, kao i sve ostale srpske reke, jeste uticaj čoveka, pogotovo nakon otvaranja novih pogona i dolaska novih fabrika. Donji deo toka reke postao je poprilično zagađen.

Rasina je bogata potočnom pastrmkom, klenom, krkušom i kederom. Postoji i nekoliko vrsta riba, koje su veoma retke i teško ih je upecati, a to su: govedar, deverika i belica.

Ukoliko želite da pročitate još članaka o drugim rekama u Srbiji, kliknite ovde.

Foto: 1. instragram@nebojak , 2. instragram@_the_art_of_nature_

Prethodni tekstReka Lužnica u jugoistočnoj Srbiji – Babušnica
Sledeći tekstJezero Ćelije – Zlatno jezero u obliku zmaja

POSTAVI ODGOVOR

Unesite svoj komentar !
Unesite svoje ime