Reka Lužnica u jugoistočnoj Srbiji – Babušnica

0
1269
Reka Lužnica
Foto: facebook/Modra Stena - Reka Lužnica

Reka Lužnica se nalazi na jugoistoku Srbije, na teritoriji opštine Babušnica. Izvire u severnom delu opštine, u blizini sela Radoševac i svojim tokom prolazi kroz Lužičku kotlinu. Reka je dugačka 39 kilometara i pripada crnomorskom slivu.

Reka Lužnica i njen tok

Reka Lužnica svoj tok započinje u blizini naselja Radoševac. U njenom gornjem toku, pripaja joj se veća količina vode iz sela Gornja Krnjina, sa izvora Vrelo. U selu Ljubređa, u Lužnicu se uliva njena najveća pritoka, reka Murgovica. Nakon 39 kilometara, tok reke Lužnice se završava ulivanjem u reku Vlasinu, u naselju Svođe.

Pritoke Lužnice su: Balvan (rečica), Striževački potok, Bratiševački potok, Provanjenički potok, Izvorski potok, Bežiško vrelo, Vrelska reka, Murgovica, Zli dol, Linovštica, Papiska dolina, Dolska reka, Brestovdolska reka, Vrelska dolina, Jablanica (Malo Bonjince) i Rdžavica.

Reka Lužnica protiče kroz sledeća naselja: Radoševac, Gornje Krnjino, Donje Krnjino, Donji Striževac, Izvor, Babušnica, Gorčinci, Ljuberađa, Grnčar, Modra Stena, Mezgraja i Svođe.

Reka Lužnica

Istorija Lužnice

Reka Lužnica je nekada bila poznata po velikom broju vodenica, dok ih je danas ostalo samo nekoliko.

U selu Modra Stena, kroz koje protiče Lužnica, je sredinom dvadesetog veka postojala i mini hidrocentrala, koja je snabdevala električnom energijom dva sela, Veliko Bonjince i Modru stenu. Centrala je radila tridesetak godina, ali je šezdesetih godina prošlog veka prestala sa radom.

Osamdesetih godina prošlog veka je nekoliko izvora i pritoka Lužnice u okolini sela Ljuberađa kaptirano, kako bi se jedan deo Niša i jedan deo Opštine Babušnica snabdevao kvalitetnom vodom za piće.

Reka Lužnica danas

Reka Lužnica predstavlja idealno mesto za odmor, kupanje i pecanje stanovnicima ovog kraja, mada je kvalitet vode pod znakom pitanja u poslednje vreme, i sve to zahvaljujući ljudskom faktoru. Reka postaje sve zagađenjija, ribe je sve manje, a na određenim delovima toka, kupanje i nije preporučeno. Nije retkost da se reka izliva i plavi okolna područja na početku godine, kada krene topljenje snega sa okolnih brda i planina.

Riblji fond Lužnice

U Lužnici možete pecati klena, krkušu, pljoske i ređe pastrmku, samo u pojedinim delovima toka reke.

Ukoliko želite da pročitate još članaka o drugim rekama u Srbiji, kliknite ovde.

Prethodni tekstVlasina – Besmrtna reka koja je odbila da nestane!
Sledeći tekstRasina – Čarapansko more i zlatonosna reka

POSTAVI ODGOVOR

Unesite svoj komentar !
Unesite svoje ime