Vlasina – Besmrtna reka koja je odbila da nestane!

0
2520
Reka Vlasina
Foto: instagram@marko_mitrovic_photo

Vlasina je reka u jugoistočnoj Srbiji. Njen izvor se nalazi ispod brane Vlasinskog jezera, na nadmorskoj visini od 1213 metara. Dužina Vlasine iznosi oko 70 kilometara, nakon kojih se kao desna pritoka uliva u Južnu Moravu, na oko desetak kilometara nizvodno od Vlasotinca. Vlasina pripada crnomorskom slivu.

Vlasina i njene osnovne karakteristike

Zbog svog planinskog okruženja, a i zbog manjka industrijskih zagađivača, Vlasina važi za jednu od najčistijih reka u Srbiji. Tokom proleća, usled otapanja snega u planinskom predelu, koji okružuje korito Vlasine, dolazi češće do povećanog vodostaja. Ista stvar se događa i tokom kišnih dana, tako da nije retkost da se Vlasina izlije i poplavi priobalna područja. U Vlasotincu je korito reke sanirano i ograničeno nakon poplave 1988. godine, a takođe je izgrađeno i malo akumulaciono jezero za potrebe napajanja gradskog vodovoda.

Reka Vlasina

Vlasina ima veliki broj pritoka, a najbitnije pritoke su reke Lužnica, Tegošnica, i Pusta reka. Vlasina zajedno sa svojim pritokama donosi povećanu eroziju planinskom kraju, te su zbog toga planirane dalje sanacione mere, u smislu izgradnje još jedne akumulacije kod Svođa.

Tok Vlasine i biološki kvalitet vode

Tok reke Vlasine se klasifikuje u tri dela:

  • Gornji tok – Obuhvata deo reke od izvora, pa sve do naselja Sastav Reka
  • Srednji tok – Obuhvata deo od naselja Sastav Reka do Vlasotinca
  • Donji tok – Obuhvata deo od Vlasotinca, pa sve do ušća Vlasine u Južnu Moravu

Kvalitet vode vlasine od izvora da ušća varira između klasa II i III. U delu između izvora do vodozahvata fabrike za pitku vodu Boljare, kvalitet vode je između I i II klase. Pogoršanju kvaliteta vode doprinose ulivanja hemijskih i otpadnih voda iz Vlasotinca, kao i gradska deponija koja se nalazi na obali reke.

Reka Vlasina

Zagađenost Vlasine i ljudski faktor

Voda Vlasine nije zagađena teškim metalima i sve nađene vrednosti su u dozvoljenim granicama po Pravilniku o ispravnosti vode za piće. Reka poseduje prirodnu radioaktivnost.
Otpadne vode koje se u Vlasinu ispuštaju sadrže masne materije, što dovodi do toga da se na površini reke sve češće mogu videti pena i masnoća, a najveća opasnost joj preti od fekalnih i komunalnih otpadnih voda. Dalja opasnost postoji i od razvijanja turizma na Vlasinskom jezeru, međutim, investitori još uvek nisu navalili na ovaj biser jugoistočne Srbije, tako da je reka za sad mirna. Ukoliko želite da saznate sve informacije o ovom prelepom jezeru, kliknite ovde.

Pored svega, tu je i nemarnost samih građana ovog kraja, koji svojim dejstvom dodatno utiču na to da reka postane prljavija. Nivo bakteriološke zagađenosti vode dolazila je do tog nivoa da su vlasti zabranjivale kupanje u reci, u određenim periodima. Pored toga, dešavale su se i veše katastrofe, kao na primer izlivanje nafte u reku 2005. godine, u naselju Crna Trava. Stanovništvo koje se snabdevalo vodom isključivo iz Vlasine, moralo da je da se snalazi na druge načine.

Štitimo naše reke, one su naše bogatstvo.

U video prilogu ispod, možete pogledati kako izgleda tok reke Vlasine, kroz mesto Vlasotince:

Vlasina i njen riblji fond

U svom gornjem toku, Vlasina je bogata potočnom pastrmkom i krkušom. U srednjem i donjem toku možete upecati i klena, mrenu i skobalja, a isključivo u donjem toku se može naći čikov. U reci nema rečnih rakova.

Priča o neuništivosti Vlasine

Veliko dvanaestokilometarsko Vlasinsko jezero stvoreno je izgradnjom tajanstvene zemljane brane. Tako je od ćudljivog Vlasinskog blata izgrađena nova turistička atrakcija. Sa izgradnjom jezera ovaj živopisni kraj otvorio se svetu otkrivajući svoje čari i lepote. Vlasinsko jezero iznenađuje svojom lepotom, kao i vodom prijatnom u letnje dane za kupanje i okolinom pogodnom za odmor. Ono što je takođe atraktivno, je kao kristal, bistra reka Vlasina. Ona je izvirala, a i sada čudnovato izvire, iz Vlasinskog jezera. Iako je za ovu, za građevinare čudnovatu zemljanu branu, ugrađeno 320.000 m3 zemlje da bi se sprečio odliv Vlasine i stvorilo jezero, odmah iza brane vaskrsnula je nova reka.

Reka Vlasina

Istina, manja je no pre pregrađivanja jezera, istina je da je nekoliko metara korito reke Vlasine u vidu nekog potočića, ali je odmah niže oko stotinu metara opet prava reka. Vlasina nije, dakle, reka bez izvora, matice. Matica joj je blato. Izvor je ono isto blato koje je sa svim tajanstvenostima bilo i pre jezera. Vlasina se nije dala uništiti. Ljudi veruju u ovu njenu fenomenalnu moć. Ona caruje ovom planinom, kao što planinke – žene imaju vodeću reč u privredi i domaćinstvu ovoga kraja. Vlasina se, upravo, hajdučki ponaša. Narod veruje da su reke Vlasina i Jerma vezane za svoju staru postojbinu i ne da se uništiti. Vlasina je danas, besmrtna, neuništiva.

Ukoliko želite da pročitate još članaka o drugim rekama u Srbiji, kliknite ovde.

Foto:1. instagram@tehnicka_skola.vlasotince , 2 i 3 instagram@marko_mitrovic_photo

Prethodni tekstVlasinsko jezero – Najveći biser jugoistočne Srbije
Sledeći tekstReka Lužnica u jugoistočnoj Srbiji – Babušnica

POSTAVI ODGOVOR

Unesite svoj komentar !
Unesite svoje ime