Planina Devica – Bogorodična planina

0
1107
Planina Devica
Foto: soko-banja.org - Vrh Oštra Čuka

Planina Devica se nalazi u istočnoj Srbiji, u blizini Sokobanje. Najviši vrh ove planine je Čapljinac sa 1.178 metara nadmorske visine. Devica je jedna od najsevernijih planina iz grupe Balkanskih planina.

Iako se se nalazi u blizini Sokobanje, veoma posećenog turističkog mesta, Devica je ostala u senci Ozrena, Rtnja i ostalih okolnih planina. Jedini pravi vrh na ovoj planini, zbog čega je i dobio naziv, je Oštra Čuka. Nalazi se na nadmorskoj visini od 1.074 metara. Planina Devica je po predanju planina zaštitnica Sokobanjske doline, otuda i njen drugi naziv, Bogorodična planina.

Planina Devica je oivičena kanjonom reke Moravice, utvrđenjem Soko Grad i takozvanim Ozrenskim livadama, koje je prirodno dele od obližnje planine Ozren. Planina je veoma pitoma i lako prohodna. Poseduje veliki broj visoravni i pećina koje još uvek nisu istražene.

U podnožju planine Device, kod izvora Moravice, nalazi se Markova pećina. Legenda kaže da je na njenom ulazu Šarac, konj Marka Kraljevića, ostavio otisak kopita. Svi koji dođu na ovu planinu mogu uživati u prelepom pogledu, koji nam pruža vrh Oštre Čuke, na sve ostale okolne planine.

Prethodni tekstBorački krš – Prirodni fenomen i spomenik prirode
Sledeći tekstReka Moravica – Sokobanjska Moravica

POSTAVI ODGOVOR

Unesite svoj komentar !
Unesite svoje ime