Reka Mlava

0
1960
Reka Mlava
Foto: pk-radnicki.rs

Reka Mlava pripada crnomorskom slivu i ona je desna pritoka Dunava. Njena dužina iznosi 158 km, a poslednja 3 km je plovna.

Ova reka nastaje prvo kao Tisnica u istočnoj Srbiji, preciznije u Kučajskim planinama. Teče na sever i protiče pored planine Beljanice. Na visini od 320 m u Tisnicu se uliva Žagubičko vrelo. Od tog mesta, ova reka je poznata pod nazivom Mlava. Gledajući od Žagubičkog vrela, dužina Mlave iznosi 94 km.

Ime reke vodi praslovesnko poreklo. Mlava bi u prevodu značilo vika, nemir, buka.

Reka Mlava i njen tok

Gornji tok – prvo teče ka severoistoku, zatim se okreće ka severu. Mlava je ovde probila Gornjačko-ribarsku klisuru. Homoljski region Mlava napušta izbivši na kraju klisure, u blizini manastira Gornjak.

U video prilogu možete pogledati kako izgleda Gornjičko-ribarska klisura Mlave:

Srednji tok – u ovom delu se dolina Mlave širi, jer kod sela Šetonje prima pritoke Meto, Šetonjsku reku, Malo i Veliko Laole, zatim stiže u centar regije Mlave – Petrovac na Mlavi. Daljim tokom ulazi u ravničarski region Stig.

Donji tok – ovde Mlava postaje plovna, ali i izaziva dosta poplava. U ovom delu su i njene najveće pritoke, Čokordin i Vitovnica. Na toku Mlave se nalaze gradovi Drmno i Kostolac, izuzetno bogati rudnicima uglja. Mlava se uliva u Dunavac (rukavac reke Dunav) koji okružuje ada Ostrvo (ujedno i najveće ostrvo u Srbiji). Kada su kišovite godine, Mlava ovo ostrvo podeli na dva dela. Tu pojavu geografi nazivaju Mogila.

Ukoliko želite da pročitate još članaka o drugim rekama u Srbiji, kliknite ovde.

Prethodni tekstReka Bratešina
Sledeći tekstTop 10 najviših vrhova Zlatibora

POSTAVI ODGOVOR

Unesite svoj komentar !
Unesite svoje ime