Planina Bešnjaja – Prirodni i turistički resurs Kragujevca

0
4826
Planina Bešnjaja
Foto: instagram@iva_andjela - Pogled sa Bešnjaje na Kragujevac

Planina Bešnjaja se nalazi u Šumadiji, na 17 kilometara udaljenosti od Kragujevca i 14 kilometara udaljenosti od Jagodine. Ova planina, veoma slabo poznata široj javnosti, predstavlja veliki prirodni i turistički resurs grada Kragujevca. Proglašena je vazdušnom banjom, poseduje veliki broj termalnih izvora i izvora pitke vode, a na njoj se nalaze i ostaci puta iz rimskog doba. Najviši vrh ove planine je Lisin laz, koji dostiže nadmorsku visinu od 613 metara.

Planina Bešnjaja i osnovne informacije o njoj

Mnogi kažu da je Bešnjaja za Kragujevac ono što je Avala za Beograd, ali na žalost, ova planina je zapuštena i za sad nema svoju turističku ponudu. Sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka, na Bešnjaji se nalazilo izletište i odmaralište za učenike nižih razreda, ali je to vremenom toliko zapušteno da se tamo trenutno nalazi samo obična ruševina. Prema podacima koje smo pronašli na internetu, u toku je izrada plana za izgradnju novog doma na Bešnjaji, koji će ponovo oživeti ovu najmanje poznatu šumadijsku planinu. Verujemo da će plan biti realizovan i da će biti iskorišćen potencijal dokazane vazdušne banje sa pogodnom ružom vetrova.

Planina Bešnjaja
Foto: instagram@koferljubavi.rs

Ukoliko sada odlučite da posetite ovu planinu, možete uživati u šetnji kroz prirodu, pretežno makademskim putem i dobro markiranom stazom, koja ne zahteva preveliku fizičku spremu. Planina Bešnjaja ima nekoliko pešačkih ruta, od kojih najduža ima ukupnu dužinu od čak 18 kilometara. Sve staze su veoma dobro obeležene i praktično ne postoji mogućnost da se izgubite. Kao što smo pomenuli, tokom šetnje ćete uživati u netaknutoj prirodi i kanjonu reke Voljevice. Osim Voljevice, planinom teče i istoimena reka Bešnjaja, kao i reka Osaonica, koja protiče kroz Bukorovac.

Planina Bešnjaja - Voljevica
Foto: natureserbia.com – Kanjon reke Voljevice

Većina organizovanih, pešačkih tura kreće iz naselja Bukorovac, koje je udaljeno svega 8 kilometara od Kragujevca. Tokom svog boravka na planini, naići ćete na dosta mesta za odmor, klupica i stolova, što dosta ljubitelja prirode koristi. Takođe, Bešnjaja je jedno od omiljenih mesta za sve koji žele da provedu 1. maj van grada ili traže mesto za piknik.

Planina Bešnjaja
Foto: instagram@lepote_srbijee – Mesto za odmor

Na Bešnjaji se nalazi istoimeni radarski centar, koji pokriva opštine Kragujevac, Batočina, Knić, Lapovo, Jagodina, Paraćin, Rekovac, Ćuprija, Kraljevo. Planina je veoma slabo naseljena.

Planina Bešnjaja na mapi: 

Planina Bešnjaja udaljena je 17 kilometara od Kragujevca i 14 kilometara od Jagodine. Većina pešačkih tura kreće iz naselja Bukorovac, koje je udaljeno 8 kilometara od Kragujevca i 122 od Beograda.

Ukoliko želite da pročitate tekst o Šumadijskim planinama, kliknite ovde.

Ukoliko želite da pročitate ponešto o drugim planinama u Srbiji, to možete uraditi klikom na link ovde.

Prethodni tekstTara – Jezera, vidikovci, skijanje, događaji, lokaliteti, NP
Sledeći tekstVidikovac Paljba na planini Maljen – Divčibare

POSTAVI ODGOVOR

Unesite svoj komentar !
Unesite svoje ime