Jezero Venčac – Prelepo, zeleno jezero na planini Venčac

0
2669
Jezero Venčac
Foto: instagram@m.jovanovic_photography - Jezero Venčac

Jezero Venčac, jedno od najlepših i fotografima najprimamljivijih jezera u Šumadiji, smešteno je na planini Venčac, to jest u jednom od njenih nekadašnjih kopova. Nastalo je tako što je kišnica jedan od bivših kopova ispunila vodom. Sada, ovo jezerce, svojom zelenom bojom mami posetioce i predstavlja nezaobilazno mesto svake osobe, koja poseti planinu Venčac ili okolinu.

Jezero Venčac
Foto: instagram@sekundica

Kako doći do jezera Venčac?

Prva stvar, koju bismo želeli da naglasimo, jeste to da se jezero nalazi u privatnom posedu i u njegovoj neposrednoj blizini ćete videti tablu, na kojoj piše da je zabranjen pristup i fotografisanje. I pored ove table, jezeru jednostavno niko ne može da odoli i svi koriste priliku da ga uslikaju.

Jezero Venčac
Foto: instagram@fantasticna_srbija

Jezero Venčac je udaljeno oko 9 kilometara od Aranđelovca, prvog većeg naseljenog mesta. Ukoliko dolazite iz bilo kog pravca, navigacija će Vas dovesti veoma blizu jezera i možete joj verovati u potpunosti. Kada budete u blizini jezerceta, put će se jednostavno završiti, a naš predlog je da automobil tu i ostavite i dalje nastavite peške. Do jezera Vam ostaje još oko 100 metara uzbrdo. Na mestu gde ste parkirali automobil, sa desne strane ćete videti arheološko nalazište Dvorine, a sa leve putić, kojim trebate ići uzbrdo.

Na tom kratkom putu do jezera, proći ćete prvo pored jednog praznog kamenoloma, a potom ćete naići na božanstven prizor, koji ste i tražili. Budite oprezni prilikom kretanja ovim terenom, jer ipak se nalazite na kamenolomu.

Ponešto i o planini Venčac:

Planina Venčac je planina metamorfnog porekla i nastala je pre oko 15 miliona godina tektonskim pokretima. Njen najviši vrh dostiže nadmorsku visinu od 658 metara. Najpoznatija je po nalazištima mermera, koji se eksploatiše i obrađuje za ukrasni kamen. Poznat je pod nazivom beli venčac, a od njega je izgrađen veliki broj skulptura, ali i: deo zgrade Bele kuće u Vašinghtonu, česma u Knez Mihajlovoj ulici u Beogradu i fasada i mauzolej crkve Svetog Đorđa na Oplencu. Zalihe mermera su gotovo beskonačne, ali sve veća potražnja za ovim mermerom i njegovo nekontrolisano eksploatisanje utiču na to da se planina Venčac smanjuje. Najviši vrh ove šumadijske planine sada je niži za čak 3 metra, u odnosu na period pre eksploatisanja mermera. Sve o planini Venčac možete pročitati klikom na link ovde.

Jezero Venčac
Foto: instagram@sekundica – Pogled na deo planine, na kom se nalazi jezero Venčac

Ukoliko želite da pročitate još tekstova o drugim jezerima u Srbiji, kliknite ovde.

Prethodni tekstJezero Moharač – Raj za dušu na Fruškoj gori
Sledeći tekstVidikovac Molitva – Najlepši pogled na meandre Uvca

POSTAVI ODGOVOR

Unesite svoj komentar !
Unesite svoje ime